Nagyvilág

Eltűnt gép: mégsem azok voltak az utolsó szavak

A maláj hatóságok új verzióval álltak elő, most úgy tűnik, nem azok voltak az utolsó szavak, hogy „minden rendben, jó éjt”.

A Reuters legújabb híre szerint az eltűnt maláj gép úgy köszönt el a földi irányító központtól, hogy „Jó éjt, Malaysian három-hét-nulla”.

Az új verzióval azután álltak elő a maláj hatóságok, amikor az ország megbízott közlekedési miniszterének, Hishamuddin Huszeinnek nekiszegezték a kérdést egy sajtótájékoztatón az utolsó szavakkal kapcsolatosan. Ő akkor elutasította, hogy kiadják a beszélgetés leiratát, de elmondta, hogy valójában mik voltak az utolsó szavak, de azt még vizsgálják, hogy a pilóta vagy a másodpilóta beszélt utoljára.

Ez az új információ nem tűnik különösebben lényegesnek, de Malajziának mégis fontos, hogy újabb és újabb információkkal tudjon előállni, ugyanis külföldről – elsősorban a gépen utazó kínaiak családtagjaitól – komoly kritikákat kapnak azzal kapcsolatban, hogy információkat tartanak vissza és rosszul koordinálják a kutatást, írja a hírügynökség.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó gépnek 239 utassal a fedélzetén március 8-án veszett nyoma.

A maláj tigris

Malajzia az ezredfordulón még Magyarország versenytársa volt a globális befektetői piacon, már már jóval megelőzött minket a fejlődés mértékében. Ez a 25 milliós ország egy viszonylag stabil politikai rendszerrel rendelkező monarchia, pontosabban föderatív, azaz szövetségi választói monarchia. A brit mintára létrehozott közjogi rendszer szövetségi és központi hatalommegosztással működik, kétkamarás parlamentje van.

A maláj gazdaság dinamikusan fejlődik, 2000-ben a nemzeti össztermék még 94 milliárd USA-dollár volt, ma pedig 313 milliárd. 2012-ben az egy főre jutó maláj GDP 10000 dollár körül volt, míg a magyar 13 000. Az ország megelőz minket a számos mutatóban, az államadósság 53% a magyar 80%-hoz képest, és érdekes, hogy a maláj szegénységi küszöb alatt a népesség 3,8%-s él, ellentétben a magyar 14%-kal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik