Nagyvilág

Börtön vár Ehud Olmertre

Komoly bajban van a volt izraeli miniszterelnök, aki ellen az ország történetének legnagyobb megvesztegetési pere zajlik.

Dávid Rózen tel-avivi körzeti bíró hétfő reggel kihirdetett verdiktje szerint a Holyland nevű nagyszabású jeruzsálemi építkezési ügyben kilenc vádlott bűnös a tizenkettőből megvesztegetési pénzek adásában illetve elfogadásában. Olmert mellett utódját a főpolgármesteri tisztségben, Úri Lopoliánszkit is bűnösnek találta a bíróság – írta az MTI.

Még nem hoztak ítéletet a vádlottak büntetésének mértékéről, és lehetőségük van fellebbezésre is, de a bíró bejelentette, hogy a törvények szerint vétségükért hosszú letöltendő börtön jár. A bíró a korrupció mellett azzal is megvádolta Olmertet, hogy cinikusan viselkedett és hazudott a bíróságon.

Ha az ítéletet felsőbb fokon megerősítik, a volt miniszterelnök politikusi visszatérése végleg lehetetlenné válik.

A bátyját akarta menteni

A volt miniszterelnök félmillió sékelt (körülbelül harminc millió forintot) fogadott el – adósságokban úszó bátyja megsegítésére – 1993 és 2003 között jeruzsálemi főpolgármesterként, hogy a város déli részén, egy domb tetején az oda eredetileg tervezett szálloda helyett egy annál több mint tízszer nagyobb lakópark épüljön.

Az Ehud Olmertet negyven évig szolgáló titkárnő 1997-ben 350 ezer sékelt (21 millió forint) kapott, hogy előbbre vigye az építkezési terveket. Ő a múlt héten vádalkut kötött, amely szerint tizenegy hónapos letöltendő börtönbüntetést kap, és vissza kell adnia az “ajándékok” egy részét.

A vádalku nyomán várhatóan újabb bűnügyi eljárás vár a volt miniszterelnökre az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, ugyanis a titkárnő egy kazettával bizonyította, hogy volt főnöke befolyásolni próbálta tanúvallomását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik