Nagyvilág

Hodorkovszkij letelepedhet Svájcban

Megkapta a letelepedési engedélyt Mihail Hodorkovszkij orosz iparmágnás Svájcban. Az alpesi ország bevándorlási hivatala vasárnap megerősítette, hogy egyelőre egy évre szól az engedély, de meghosszabbítható.

Hodorkovszkij hajdan Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb politikai ellenlábasa volt, aminek eredményeként 10 évet ült börtönben adócsalás miatt. Tavaly decemberben – elnöki kegyelemnek köszönhetően – szabadult, és rögvest külföldre, Berlinbe repült, onnan pedig hamarosan Svájcba vonatozott. December 30-án Svájctól három hónapra szóló schengeni vízumot kapott, amelynek érvényessége épp most vasárnap járt le. Az iparmágnás két kiskorú fia Svájcban él.

Az 50 éves Hodorkovszkij időközben Ukrajnában is megfordult, és március elején Kijevben több ezer ember előtt Putyin-ellenes beszédet mondott.

Letartóztatása előtt Hodorkovszkijnak – aki akkor a Yukos (Jukosz) orosz olajcég főrészvényese volt – legalább négy cége működött Svájcban. A Hodorkovszkij és üzlettársai elleni eljárás során az orosz hatóságok a Yukoshoz köthető mintegy ötmilliárd dollár (több mint ezer milliárd forint) értékű vagyont akartak lefoglalni Svájcban. Bern azonban megtagadta a pénz átadását arra hivatkozva, hogy a Putyin elnököt bíráló, ellenzéki politikai mozgalmakat pénzelő Hodorkovszkij elleni eljárás politikai indíttatású.

A SonntagsZeitung című svájci napilap régebben azt írta, hogy a hajdani orosz olajmágnás legalább 220 millió svájci frankkal (több mint 53 milliárd forint) rendelkezik. Leonyid Bersidszkij, a Forbes című amerikai magazin orosz kiadásának munkatársa szerint az egykoron 15 milliárd dolláros vagyonnal bíró Hodorkovszkij nagyjából 170 millió dollárt menekíthetett meg az orosz hatóságok elől.

A bevándorlási hivatal egy szóvivője vasárnap elmondta: Hodorkovszkij ugyan nem szándékozik Svájcban dolgozni, de ez nem akadálya annak, hogy letelepedési engedélyhez jusson. Az NZZ am Sonntag hetilap értesülése szerint az érintett kanton, Sankt Gallen azzal indokolta hozzájárulását, hogy az orosz mágnástól komoly adóbevétel remélhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik