Nagyvilág

Hodorkovszkij a Majdanon beszélt

Putyin-ellenes beszédet mondott vasárnap Kijevben Mihail Hodorkovszkij, az egykori dúsgazdag orosz olajmágnás a Függetlenség terén. Szavait ezrek hallgatták.

“Megmutatták nekem, hogy mit műveltek itt a téren hatóságok. Mindent az orosz hatóságok beleegyezésével tettek – több mint száz ember halálát és több mint ötezer sebesülését okozva” – idézte a Reuters brit hírügynökség Hodorkovszkijt, akit egy időben Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb politikai ellenlábasának tartottak. Mivel nem hódolt be Putyinnak, több évet töltött börtönben adócsalás miatt, majd néhány héttel a téli olimpia előtt szabadult elnöki kegyelemmel. Rögvest külföldre, Németországba távozott. Kijevbe a hét végén érkezett.

“Láttam furnérlemez pajzsaikat, melyekkel dacolni próbáltak a golyókkal. Sírhatnékom támadt, annyira szörnyű volt” – mondta Hodorkovszkij elérzékenyülőn remegő hangon. Hozzátette, hogy az államilag ellenőrzött orosz médiában felállított kép, amely a tüntetőket veszélyes szélsőségeseknek bélyegezte, hamis volt.

“Az orosz propaganda hazudik, mint mindig. Nincsenek itt se fasiszták, se nácik. Nincs belőlük több, mint Moszkva, vagy Szentpétervár utcáin. Itt csodálatos emberek vannak. Olyanok, akik kiálltak a szabadságukért!” – mondta az orosz Hodorkovszkij.

Szavai jó eséllyel kihozhatják a sodrából Putyint, mivel erősen cáfolják a hivatalos orosz álláspontot, miszerint neofasiszták fenyegetik Ukrajnában az oroszokat. Moszkva ennek örvén próbálja igazolni esetleges krími invázióját. Az orosz elnök amúgy még mindig tagadja, hogy orosz fegyveres erők vannak a Krímben.

“Azt akarom, hogy tudjátok, van egy másik Oroszország is. Vannak emberek, akik a letartóztatások, a hosszú börtönévek ellenére háborúellenes tüntetésekre mennek Moszkvában, emberek, akiknek az orosz és ukrán nép barátsága fontosabb még a saját szabadságuknál is!” – mondta.

Hodorkovszkij mielőtt Ukrajnába érkezett volna, felajánlotta, hogy közvetít a krími válságban, ám egyelőre nincs jele, hogy bárki kapott volna ajánlatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik