Nagyvilág

Gyilkos földcsuszamlás: elfogyott a remény

Nem számítanak több túlélőre Washington állam hatóságai az Oso településen egy héttel ezelőtt bekövetkezett földcsuszamlás után, vagyis az eddig meg nem talált kilencven ember vélhetően halott - jelentették szombaton a hírügynökségek, amelyek szerint az előző napon tizenhétre emelkedett az azonosított holttestek száma.

Gary Haakenson, Snohomish megye közigazgatási vezetője pénteki sajtótájékoztatóján nem tudott vigasztaló hírekkel szolgálni. “Szeretnénk ébren tartani a reményt, de egy adott pillanatban be kell ismernünk, hogy a legrosszabbra kell számítanunk” – mondta.

Sokszor csak emberi testek darabjaira bukkannak

A mintegy 200 ember részvételével folyó mentési munkálatok rendkívül nehezen haladnak, ugyanis a fatörzsekkel, háztörmelékekkel kevert sártengerben kell megtalálniuk az eltűnteket, sokszor csak emberi testek darabjaira bukkannak, ráadásul az elmúlt napokban tartósan esett és fújt a szél.

Hivatalosan eddig 25 halálos áldozatról adtak jelentést a hatóságok, az azonosított holttestek száma pénteken az addigi tizenhatról tizenhétre emelkedett, köztük van egy négyéves gyermeké is. Az azonosítatlan emberi maradványokat egyelőre kórházak bonctermeiben elemzik.


Fotó: MTI/AP/The Herald/Genna Martin

Nehéz megbecsülni az áldozatok pontos számát

Az áldozatokról szóló pontos adatokat azért is nehéz meghatározni, mert nem tudni, hogy a 180 lakost számláló településen hányan voltak otthon a katasztrófa időpontjában. Becslések szerint kilencven személy tűnt el, felkutatásukra – kevés reménnyel – folytatják a mentési munkálatokat.

A földcsuszamlás a múlt szombaton történt a Seattle-től 100 kilométerre északra fekvő településen. Harminc házat romba döntött és más károkat is okozott. A katasztrófának súlyos sérültjei is vannak. A fölcsuszamlást az elmúlt hetek súlyos esőzései okozták. Mindössze öt túlélőt találtak, mindegyiknek súlyos állapota, kórházban kezelik őket.

Az utóbbi napokban több olyan dokumentum és geológiai tanulmány látott napvilágot, amelyből – mint a hírügynökségek írják – számítani lehetett ilyen katasztrófára, mégpedig a térség talajszerkezete miatt. A felső homokos réteg alatt ugyancsak laza a föld, annak alján viszont vastag agyagréteg található. A szakemberek szerint az esővíz rendkívül gyorsan eléri az agyagos réteget, onnan már csak oldalsó irányban képes továbbterjedni, és nagyobb vízmennyiség esetén jelentősebb földtömeget képes elmozdítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik