Nagyvilág

Rendkívüli állapot Washingtonban

Már tizennégy halálos áldozata van a földcsuszamlásnak, heten kórházban vannak, több mint 150 ember tűnt el.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki Jay Inslee kormányzó a földcsuszamlás sújtotta északnyugati Washington államban kedden, miután egyeztetett róla Barack Obama amerikai elnökkel.

Az amerikai államfő kedden egy Mark Rutte holland miniszterelnökkel közösen tartott, hágai sajtótájékoztatón sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a 150 fős, szorosan összetartozó közösség egy része eltűnt, és arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a földcsuszamlás sújtotta Washington állambeli Oso lakosaiért.


Fotó: MTI/AP/Ted S. Warren

Kedd reggelig 14 holttestet találtak a Seattle-től 100 kilométerre északra levő településen, ahol a földcsuszamlás történt. Hét sebesültet kórházban ápolnak, közülük hárman válságos állapotban vannak. Több mint másfélszáz embert eltűntként tartanak számon, de – mint a hatóságok megjegyezték – közülük valószínűleg sokan élik megszokott életüket, csak még nem jelentkeztek. A sárlavina helyenként tíz méter vastagon borította be a települést és környékét. Több mint harminc épületet teljesen lakhatatlanná tett.

A The Seattle Times című helyi lap megjegyzi, hogy Daniel Miller amerikai geológus már 1999-ben felhívta a figyelmet a települést határoló meredek hegyoldal miatti omlásveszélyre. 2006-ban történt is egy kisebb földcsuszamlás a területen, ennek ellenére a hatóságok továbbra is kiadtak építési engedélyeket Osóban.
Washington állam az Egyesült Államok északnyugati részén van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik