Nagyvilág

Ezért állt át a Berkut

Az új ukrán kormány által feloszlatott egykori belügyi rohamegység, a Berkut krími szervezete teljes egészében átállt orosz oldalra. A parancsnok úgy érzi, Kijev elárulta őket.

A különleges biztonsági alakulat krími parancsnoka a félsziget fővárosában, Szimferopolban fogadta az MTI tudósítóját. Azt mondta, hogy “a Krímben teljes a nyugalom, nincs semmiféle veszély, mindent ellenőrzés alatt tartunk”. Előző nap kapta meg az orosz állampolgárságot, és leadta ukrán igazolványát, ahogy korábban egységének többi tagja is. Egyenruhájukon még ukrán jelzések vannak, de hamarosan megkapják az orosz változatokat. Az immár az orosz belügy irányítása alá tartozó gyosreagálású erő megtarthatja korábbi elnevezését (Berkut).

Az ezredes elmondta, hogy a kijevi kormány árulónak tartja őt, és ha Ukrajna területére lépne, nyilván letartóztatnák, mert eljárás indult ellene. (Arszen Avakov, az új, Nyugat-barát ukrán kormány ügyvivő belügyminisztere március 1-jén feloszlatta a Berkutot azon az alapon, hogy az részt vett a Viktor Janukovics oroszbarát elnök hatalma elleni kijevi tüntetések elleni megtorló akciókban.) Abiszov azonban Kijevet vádolja azzal, hogy elárulta őt és csapatát. “Engem elárultak, az egységemet elárulták” – mondta. Szerinte a Berkut tagjai hősök, akik a kijevi főtéren, a Majdanon parancsot hajtottak végre, a közrendet, az országot, a törvényesen megválasztott elnököt védték.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország agressziót hajtott-e végre a Krím bekebelezésével, Jurij Abiszov azt mondta: nem volt ki ellen agressziót elkövetni, a Krímben tárt karokkal várták az oroszokat. Elmesélte, több ukrán laktanyában kérték, hirdessenek ellenük háborút, hogy legyen mire hivatkozva megadniuk magukat. Át akartak állni, de nem akartak árulóvá válni. Nem volt egyetlen komoly összeütközés sem, hiszen mindenki értette, hogy itt nem ellenségek álltak egymással szemben – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik