Nagyvilág

Segítséget kérnek a krími tatárok

A krími tatárok a nemzetközi közösséghez fordulnak önrendelkezési joguk érvényesítése érdekében

A nemzetközi közösséghez, az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordulunk: meghirdetjük önrendelkezési jogunk érvényesítésének kezdetét” – mondta az MTI-nek telefonon Ilmi Umerov, a krími tatárok képviseleti-döntéshozó intézményének, a 33 főből álló Medzslisznek a tagja. Hangsúlyozta, a Kurultaj az önrendelkezés ügyében nem fordul az Oroszországi Föderációhoz, amely az előző héten magához csatolta a félszigetet Ukrajnától.

Hogy milyen formában lehet majd megvalósítani a krími tatárok önrendelkezési jogát, azt a jövőbeni lehetséges egyeztetések fogják meghatározni – tette hozzá. Refat Csubarov, a Medzslisz elnöke a kongresszuson részt vevő 250 képviselő előtt kijelentette, hogy a krími tatároknak joguk van az önrendelkezéshez “történelmi területükön, a Krímben”. A félsziget azért a krími tatárok “történelmi területe”, mert ott alakult ki ez az etnikum.

Azt akarják elérni, hogy őseik földjét Krími Tatár Köztársaságnak nevezzék. “Az oroszok már elérték céljukat, a terület Oroszország része lett, ezután meg lehetne oldani a krími tatárok politikai célját is a félsziget átnevezésével” – mondta. Véleménye szerint erről szintén népszavazást lehet majd tartani. A 2,2 milliós Krím félsziget népességének 12-15 százalékát teszik ki a krími tatárok, az oroszok aránya 60, az ukránoké 25 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik