Nagyvilág

Új nyom alapján keresik a maláj gépet

Egy csütörtökön elemzett, biztosabbnak tűnő műholdkép alapján újra elindult a nemzetközi kutatás.

Csütörtökön a szélsőséges időjárási körülmények miatt fel kellett függeszteni a kutatást. Pénteken hat ország kilenc katonai és egy polgári gépe szállt, illetve száll fel az ausztráliai Perth-ből különböző időpontokban, és hat hajó (öt kínai és egy ausztrál) fut ki a kikötőből.

Gyorsabban repült, mint gondolták

A Malajziában dolgozó nemzetközi vizsgálóbizottság elemzést készített a Malaysia Airlines MH370-es járata útjának azon szakaszáról, amelyet még a vele való kommunikáció megszakadása előtt tett meg a Dél-kínai-tenger és a Malaka-szoros között, és ebből az derült ki, hogy a gép gyorsabban repült, mint ahogy eddig tudták, emiatt több üzemanyagot fogyasztott, amely előbb fogyhatott el. Így az a terület, ahol az óceánba zuhanhatott a gép, 1100 kilométerrel északkeletre van attól a térségtől, ahol eddig keresték – közölte pénteken az ausztrál tengerbiztonsági hatóság (AMSA).

Az újonnan kijelölt terület nagysága 319 ezer négyzetkilométer, és Perth-től mintegy 1850 kilométerrel nyugatra van. Az ausztrál hatóságok emiatt átállítják műholdjaikat ennek a területnek a figyelésére – közölték.

A kutatási terület eddig Perth-től 2500 kilométerrel nyugatra volt.

300 tárgy lebegett a vízen

Az ausztrál hatóságok hozzátették, hogy a nemzetközi vizsgálóbizottság nem hagyja abba a radaradatok elemzését, és ha finomítania kell következtetésein, akkor a kutatást hozzáigazítják ezekhez.

Egy thaiföldi műhold mintegy 300 vízen lebegő tárgyat, feltehetően roncsdarabot talált csütörtökön. A szatelit képei szerint a tárgyak több száz négyzetkilométeren vannak szétszóródva, mintegy 200 kilométerre attól a helytől, ahol egy francia műhold által korábban készített felvételeken látható tárgyak vannak. A francia Airbus Defence and Space védelmi és űripari cég által március 23-án készített műholdfelvételeken 122 vízen lebegő tárgy látható 2700 kilométerre délnyugatra Ausztráliától.

Ezekből az állítólagos darabokból még egyet sem sikerült megtalálnia repülőgépnek vagy hajónak.

Az ausztrál tengerbiztonsági hatóság szóvivője arra a kérdésre, hogy mit tudnak ezekről a tárgyakról, azt válaszolta: nincs információja arról, hogy ezek a tárgyak mik lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik