Nagyvilág

Mohamedet szidta, halálra ítélték

Istenkáromlás miatt végeznének ki egy keresztény férfit Pakisztánban.

Szaván Maszihot csütörtökön ítélte halálra egy pakisztáni bíróság – az ügy tavaly lázongásokat és pusztítást váltott ki a kelet-pakisztáni Lahorban.

A vádlott ügyvédje, Naím Sákir pénteken elmondta, hogy a bíró a börtönben lezajlott tárgyaláson hirdette ki az ítéletet, mert Maszihot nem merték elvinni a bíróságra, attól tartva, hogy útközben támadás éri. Az ügyvéd közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Még nem hajtottak végre halálos ítéletet

Bár Pakisztánban még senkit nem végeztek ki az istenkáromlásra vonatkozó törvény alapján, a blaszfémián felháborodott tömegek sok esetben a maguk kezébe veszik a törvénykezést, és megölik a vétkesnek tartottakat. Vádemelés után a vádat igen nehéz visszavonni, mert a bírók nem akarnak elnézőnek tűnni az istenkáromlással gyanúsítottakkal szemben.

Mindez olyan légkört teremt, hogy a megfélemlített bírók inkább a börtönökben folytatják le a tárgyalásokat, és a vádlottak tanúit is igyekeznek távol tartani azoktól. Sok emberjogi aktivista szerint a blaszfémiatörvénnyel – amely lehetővé teszi életfogytiglani börtön vagy halálos ítélet kiszabását – gyakran visszaélnek személyes előnyszerzés vagy bosszú céljával.

Az incidens, amely Maszih elítéléséhez vezetett, tavaly március 7-én történt, amikor egy muzulmán fiatalember feljelentette őt Mohamed prófétát becsmérlő kijelentésekért. A rendőrség őrizetbe vette Maszihot, ám másnap csőcselék verődött össze abban a negyedben, ahol ő és más keresztények is laktak. A tömeg feldúlt és felgyújtott számos otthont, sok helyen összetörte a berendezést. Még a pusztítás előtti éjjel keresztény családok százai menekültek el a negyedből, de azóta sokan visszatértek, és házaik is újjáépültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik