Nagyvilág

Lefotózhatták a maláj gép roncsait

A kutatóegység repülőgépéről vízen sodródó tárgyakat pillantottak meg, de biztosat csak a helyszínre érkező hajók állapíthatnak majd meg.

Az ausztrál hajózásbiztonsági hatóság (AMSA) tájékoztatása szerint az új-zélandi légierő egyik felderítő repülőgépe felvételeket készített ezekről, de meg kell várni, amíg visszatér az ausztráliai támaszpontra, és megvizsgálják a képeket. A felvételeken látott tárgyakról csak akkor lehet biztosan bármit is mondani, ha a helyszínre érkezik egy hajó, ami legkorábban szombaton lehetséges.

Szombaton érkezik oda a hajó

Az eltűnt malajziai gép utáni kutatás péntektől egy új körzetben folyik, mintegy 1100 kilométerre attól a helyszíntől, ahol az elmúlt napokban műholdak vízen úszó tárgyakat, feltehetően roncsdarabokat láttak. Az új helyszínt az magyarázza: a radaradatok újabb elemzéséből arra lehet következtetni, hogy a március 8-án eltűnt utasszállító gyorsabban repült, mint korábban feltételezték, és ezért több üzemanyagot fogyasztott – azaz az eddig véltnél korábban zuhant le.

Hishammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter szerint nincs feltétlenül ellentmondás abban, hogy az eltűnt malajziai gép utáni kutatás péntektől már mintegy 1100 kilométerre folyik a korábbi helyszíntől. Magyarázata szerint a két helyszín közötti jelentős távolságra a tengeri áramlatok adhatnak magyarázatot. A tárcavezető nyilvánvalóan arra utalt, hogy a tengeri áramlatok néhány nap alatt a lezuhanás helyszínétől több száz kilométerre sodorhatták azokat a víz felszínén úszó tárgyakat, amelyek láthatók a műholdfelvételeken.

Nyolc méter hosszú tárgy is úszik

Pénteken egy tokiói kormányilletékes bejelentette, hogy egy japán műhold felvételeket készített szerdán egytucatnyi tengeren sodródó tárgyról, amelyek a malajziai gép darabjai lehetnek. Ezeket még az eredeti kutatási helyszín környékén, Perth városától mintegy 2500 kilométerre délnyugatra látták – mondta Maki Sinicsiro.

A japán műhold által észlelt tárgyak mintegy tíz kilométeres sugarú térségben úsznak a vízen. A tisztviselő úgy fogalmazott: nem lehet határozottan kijelenteni, de nagyon valószínű, hogy az eltűnt malajziai gép darabjai ezek. A sajtótájékoztatón is bemutatott felvételen a legnagyobb tárgy mintegy nyolc méter hosszú és négy méter széles.

A japán kormány továbbította az ezzel kapcsolatos információkat a malajziai kormánynak – mondta Maki Sinicsiro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik