Nagyvilág

Kitörhet az ebola Guineából

Egyre súlyosbodik az Ebola-járvány Guineában, a vírus terjedése a környező országokat is aggodalommal tölti el.

Már a fővárosban, Conakryban is regisztráltak megbetegedéseket, itt eddig fertőződtek meg. A betegeket elkülönítették, családjuk pedig karanténba került. Az országban január óta összesen százhárom megbetegedést regisztráltak, közülük eddig hatvanhatan vesztették életüket. A járvány leginkább az ország délkeleti részén terjed – tudósít az MTI.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a ragály a szomszédos országokra is átterjedt, Libériában nyolc, Sierra Leonéban pedig hat esetet jegyeztek fel. „Nagyon aggódunk a komoly regionális fenyegetést jelentő járvány miatt” – olvasható a tizenöt államot tömörítő Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (Cedeao) által kiadott sajtóközleményben.

Francia, olasz és német orvos specialisták érkeztek csütörtökön a guineai fővárosba, az Orvosok határok nélkül segélyszervezet pedig 33 tonna gyógyszert és egészségügyi felszerelést küldött a térségbe. Az Ebola vírusa Afrikában van jelen és vérrel, illetve más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

Hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, és a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik