Nagyvilág

Betört Guinea fővárosába az ebolajárvány

Guinea több mint másfél millió lakosú fővárosát, Conakryt is elérte a nyugat-afrikai országban kitört ebolajárvány - közölte vasárnap az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A guineai egészségügyi minisztérium szombaton azt erősítette meg, hogy a betegség az ország déli részén szedi áldozatait. A szaktárca közlése szerint a kór február 9-i feltűnése óta közel 100 esetet regisztráltak, ebből 59 halállal végződött.

“Egy olyan országban, mint Guinea, ahol alacsony az egészségügyi infrastruktúra színvonala, egy ilyen járvány pusztító lehet” – szögezte le vasárnap Mohammed Ag Ayoya, az UNICEF guineai képviselője.Az ebola vírusa Afrikában van jelen és vérrel, illetve más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.Az ebola nagyon erősen fertőző és nincs ellene orvosság.

A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 15 ebola-járvány pusztított Afrika-szerte, és a betegség összesen több mint 1300 halálos áldozatot követelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik