Nagyvilág

Benyújtják a székelyföldi autonómiatervezetet

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) benyújtja a román törvényhozásban a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetét - jelentette ki Borbély László, a szövetség politikai alelnöke.

“Egy újabb tervezettel jövünk, nem tudom mikor, mert mi makacsabbak vagyunk, és azt a demokratikus játékszabályok szerint be fogjuk nyújtani, és meg fogjuk vitatni a román többséggel is” – idézte a Mediafax hírügynökség Borbély László kijelentését. Az alelnök hozzátette, az RMDSZ-nek 6-7 százaléka van a román törvényhozásban, ezért a képviselők további 44 százalékán múlik, hogy elfogadják-e vagy elutasítják az autonómiatervezetet.

“Ejnye, hogy megijedtünk!” – reagált az RMDSZ alelnöke arra, hogy a román sajtó a napokban értesült az RMDSZ szakértői által kidolgozott törvénytervezetről. Hozzátette: nem érti, mi a gond azzal, hogy az RMDSZ újabb törvénytervezetet nyújt be, hiszen a szövetség programja 1993 óta tartalmazza a Székelyföld autonómiájának a célját, és erre vonatkozó két korábbi törvénytervezetet “nagy sikerrel” elutasított már a bukaresti törvényhozás.

Az RMDSZ 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán döntött arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök előbb 2013 végére, majd 2014 január végére ígérte a tervezet közvitára bocsátását, hogy  egyhónapos nyilvános vita után a tervezetet benyújthassák a parlamentben. A tervezet mindeddig nem került nyilvánosságra, de egy héttel ezelőtt átadták a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőinek, hogy közösen véglegesítsék a szöveget.

A román nyelvű média a székelyföldi területi autonómia követelését rendszerint olyan “csaliként” mutatja be, amelyet a magyar pártok a választási kampányokban vesznek elő, hogy megszerezzék vele a magyarság szavazatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik