Nagyvilág

Kiakadtak a Jobbikon az ukrán szélsőségesek

Ukrajna jelenleg Meritopolnál kezdődik – legalábbis itt szállnak fel a Krím félszigetről az Ukrajna belseje felé tartó vonatra ukrán határellenőrök. Bár a népszavazás viszonylag incidens nélkül lezajlott, az Ukrajnához hűséges krími katonai bázisokon voltak lövöldözések és letartóztatások.

A Krím már Oroszországhoz tartozik – ezt pedig úgy tűnik, hogy fájó szívvel bár, de az ukrán kormány is tudomásul veszi. Elrendelte például az ukrán haderő kivonását a félszigetről. Ezzel párhuzamosan pedig, ahogyan arról a liga.net ukrán internetes portál beszámol, próbálja lefegyverezni, illetve letartóztatni a februári forradalomban elhíresült Právíj Szektor tagjait. Tegnap például a rendőrség letartóztatás közben agyonlőtte Fehér Szását, polgári nevén Alekszandr Muzicskót, a Právíj Szektor (PSZ) nyugat-ukrajnai műveleti főnökét.

Az ukrán lap beszámolója szerint tegnap az ukrán belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni egysége (GUBOP) a Sólyom nevű különleges akciócsoporttal egy kávézóban ütött rajta Muzicskón egy Ravna nevű faluban. Muzicskó ellenállt és rálőtt a rendőrökre, egyiküket megsebesítette a karján. A rendőrök viszonozták a tüzet. A férfit huliganizmusért, a rendőrségi nyomozás akadályozásáért körözték, a rajtaütés során több gépkarabélyt is lefoglaltak.

Több ukrán politikai elemző is úgy vélekedik az esetről, hogy az nyílt üzenet a Právíj Szektor felé, hogy hagyjanak fel a militáns/félkatonai szervezkedéssel. Úgy tűnik, hogy az ukrán kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a nyílt konfliktust Oroszországgal, a Pravíj Szektort pedig a legnagyobb fenyegetésnek tartják.

A PSZ ugyanis közvetlenül a krími népszavazás után bejelentette, hogy gerillaháborúra készül a megszálló oroszok ellen.


Fotó: Europress

A magam részéről ambivalens érzelmekkel viseltettem a Právíj Szektor felé. Egyrészt, mert a nagy politikai lapok, beleértve a magyar lapokat is, ultranacionalista, sőt egyenesen náci mozgalomként festették le – a meglepetés akkor ért, amikor Kijevbe utaztam és a segítségüket kértem, hogy segítsenek lejutni a Krím félszigetre a népszavazás előtt.

Dacára annak, hogy a nyelvtörvény megváltoztatását követelték, egy pillanatra nem jelentett számukra gondot, hogy magyar vagyok, azonnal a segítségemre siettek. Megkaptam például a PSZ Krími műveleti főnökének a telefonszámát, akivel kapcsolatba lépve sikerült bejutnom az ukrán ellenőrzés alatt tartott szevasztopoli kadétiskolába és még azelőtt interjút készítenem az iskola egyik magas rangú kiképzőtisztjével, mielőtt evakuálták. Mindenben segítettek, főleg kapcsolatokkal, hogy tudjak a Krímben dolgozni újságíróként, azoknak a hangját is meghallva, akiket éppen elnyomott a helyi oroszbarát kormányzat.

Az is megdöbbentett, hogy a Pravíj Szektor aktivistái mennyire tisztában vannak azzal, hogy mi történik a magyar sajtóban és politikában. A Krímért felelős aktivista, akinek vezetéknevét a saját biztonsága érdekében takarjuk ki a fényképeken, például „egy nem hivatalos” nyilatkozatott akart küldeni a Jobbiknak arról, hogy fejezzék be a hazudozást a Pravíj Szektorról, máshol pedig azon kesergett, hogy a „magyar radikálisok odadobják a földjeinket azoknak a kutyáknak”.

Tény, hogy a magyar szélsőjobboldali sajtó erősen oroszbarátként nyilvánult meg az elmúlt hetek konfliktusában és százezer feletti aktivistával rendelkező PSZ nyílt nácizása, bűnszervezetként történő emlegetése úgy tűnik eljutott hozzájuk. Remélhetjük csak, hogy ennek nem a kárpátaljai magyarok fogják meginni a levét.

Akárhogy is, úgy tűnik, az ukrán kormányzat megkezdte a militáns csoportok leszerelését Ukrajnában, mely nem lesz egyszerű. Előfordulhat, hogy a PSZ és az égisze alatt csoportosuló milíciák meg fogják torolni Muzicskó halálát és az ukrán rendőrség ellen fognak majd fegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik