Nagyvilág

Mise közben gyilkolták le a hívőket Kenyában

Hatan meghaltak Kenya legfontosabb tengerparti városa, Mombasa közelében egy templom ellen elkövetett támadásban - közölte hétfőn egy helyi illetékes.

Ismeretlen fegyveresek vasárnap mise közben nyitottak tüzet a Mombasa egyik külvárosában, Likoniban lévő evangélikus templomban egybegyűltekre. A támadás elkövetőjeként eddig senki nem jelentkezett.

Szomália miatt büntetik Kenyát

A kelet-afrikai országban megszaporodtak a hasonló – gyakran templomokat célba vevő – erőszakcselekmények azóta, hogy 2011 októberében kenyai katonákat vezényeltek Szomáliába, ahol az al-Shabaab helyi iszlamista szervezet elleni küzdelemben vesznek részt.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőséges csoport vállalta magára többek között az egyik nairobi bevásárlóközpont ellen szeptemberben végrehajtott és legalább 67 halálos áldozatot követelő támadást, amely megtorlás volt azért, hogy Kenya a lázadók visszaszorítása céljából behatolt Szomália déli részébe.

60 kilogrammnyi robbanószerrel bukott

Az Indiai-óceán partján fekvő és Kelet-Afrika első számú kikötőjének számító Mombasát nagyrészt muzulmánok lakják egy olyan országban, ahol a népesség több mint 80 százaléka kereszténynek vallja magát. A közel egymilliós nagyvárosban működő egyik mecset a hatóságok gyanúja szerint szélsőséges iszlamisták gyülekezőhelye és az al-Shabaab egyik toborzóközpontja.

Joseph Ole Lenku kenyai belügyminiszter éppen szombaton közölte: fokozták a biztonsági készültséget Mombasában és országszerte annak nyomán, hogy a kikötővárosban március 17-én a hatóságok őrizetbe vettek két férfit, akik egy 60 kilogrammnyi robbanószerrel megrakott autóban ültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik