Nagyvilág

Kaszárnya mellett robbant a pokolgép

A kelet-líbiai Bengáziban történt merényletben legkevesebb heten vesztették életüket, a sebesültek száma több mint egy tucat.

Autóba rejtett pokolgép robbant fel a kelet-líbiai Bengázi városában hétfőn, legkevesebb hét embert megölve és tizennégyet megsebesítve – jelentették biztonsági források.

A merényletet egy laktanya mellett követték el, ahol éppen tisztavatási ünnepség zajlott. A robbanószerkezetet az ismeretlen tettesek akkor léptették működésbe, amikor a rendezvényen részt vevő katonák elhagyták a létesítményt. Egészségügyi források szerint mind a hét halálos áldozat katona volt – írja az MTI.

Még senki sem vállalta

A támadást mindeddig az ország keleti részén működő számos félkatonai szervezet, milícia közül egyik sem vállalta magára. Bengáziban hónapok óta tartanak a fegyveres erők és az Anszár as-Saría iszlamista milícia közti elkeseredett harcok. Utóbbit Washingtonban “külföldi terrorszervezetként” tartják nyilván.

A központi hatalom tehetetlensége miatt az elmúlt hónapokban gyakoriak voltak az átmeneti parlament feloszlatását követelő tömegtüntetések a fővárosban. Miután a múlt héten a hadseregnek nem sikerült meggátolnia, hogy egy észak-koreai zászló alatt futó tartályhajó egy szakadár milíciától illegálisan vásárolt kőolajszállítmánnyal akadálytalanul elhagyja a líbiai vizeket, a parlament megvonta bizalmát Ali Zeidán kormányfőtől, aki külföldre távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik