Nagyvilág

Elsüllyedt egy komp, csaknem száz halott

41 utast életét sikerült megmenteni, a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

Elsüllyedt egy komphajó az Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határát jelentő Albert-tavon szombaton, a tragédiában legalább 98-an meghaltak – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

“A hatóságok és a menekültek tájékoztatása alapján a szerencsétlenül járt komp 41 utasát sikerült kimenteni, de a helyszínen eddig 98 holttestet találtak – olvasható a menekültügyi szervezet hétfői közleményében, amely hozzáteszi, hogy az áldozatok többsége kongói menekült volt, s köztük sok gyermek is vízbe fulladt.

Az UNHCR szerint a katasztrófa halálos áldozatainak száma tovább nőhet, mivel mintegy 250-en lehettek a komphajó fedélzetén. Az első, szombati értesülések még mindössze 19 halottról szóltak.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A túlélőket a világszervezet munkatársai az Albert-tótól délre fekvő Bundibugyo településen található központban látják el.

Az Afrika központi részén fekvő tavakon hasonlóan veszélyes a hajózás, mint egy tengeren, a gyakorta rossz időjárási viszonyok miatt. Emellett a fedélzeten nincsenek mentőmellények, a lakosság nagy része pedig nem tud úszni, így a balesetek gyakran végződnek súlyos tragédiával.

A kongói hatóságok alig néhány nappal ezelőtt indítottak kampányt azért, hogy kötelezővé tegyék a mentőmellények meglétét minden, az országban közlekedő hajó fedélzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik