Nagyvilág

Ismét fertőzött a gyilkos madárinfluenza

Újabb embert fertőzött meg a H10N8 jelű, Kínában terjedő madárinfluenza-vírus, amely emberről emberre ugyan nem került át eddig, ám már a második betegnél azonosították - állapították meg kínai tudósok, akik az új, halálos áldozatot is követelő kórokozó genetikai elemzését elvégezték.

A Lancet orvosi hetilapban szerdán közzétett tanulmányban a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a H1N8 mutáción esett át, így már emberek is hordozhatják. A vírust először egy Csianghszi tartománybeli, Nancsang városában élő 73 éves asszony szervezetében azonosították, ő december 6-án elhunyt. A kínai egészségügyi hatóságok január 26-án újabb emberi H10N8-fertőzést találtak.

Átlépte a fajok közti határt

A tudósok megállapították, hogy a H10N8 két másik madárinfluenza-vírussal mutat genetikai hasonlóságot: a H5N1 és a H7N9 jelűvel. Mindkettő átlépte a fajok közti határt, azaz szárnyasról emberre terjedt, és nagy számú halálesetet okozott. A H10N8 egyes jellemzői a H9N2-vírusra emlékeztetnek, mely a kínai szárnyasok ismert kórokozója.

A H10N8 nem vezetett nagy szárnyasjárványokhoz, ami azt jelenti, hogy feltűnés nélkül terjedhet állatról állatra. Ember embernek ugyan még nem adta át a vírust, ám a szerzők szerint “járvány lehetőségét nem szabad lebecsülni”.

Szárnyasoktól lehet elkapni

A tanulmány előzménye, hogy a kínai és nemzetközi egészségügyi hatóságok a téli influenzaszezon idején nagy figyelemmel követik a tavaly felbukkant H7N9 madárinfluenza-vírus terjedését. Az utóbbi vírus idén 25 ember halálát okozta, 113-an fertőződtek meg – jelentették be hétfőn.

A H10N8-hoz hasonlóan a H7N9 esetében sem mutatták még ki, hogy emberről emberre terjedt volna, az Egészségügyi Világszervezet munkatársai szerint az utóbbit mindenekelőtt szárnyasoktól kapják el az emberek. A kínai hatóságok számos élőállatpiacot bezárattak az országban, hogy megállítsák a kórokozó terjedését.

Kilenc nap alatt meghalt

A tanulmány szerint az első emberi H10N8-as eset az a 73 éves asszony volt, akit november 30-án vittek kórházba magas lázzal és tüdőgyulladással. Annak ellenére, hogy antibiotikummal és antivirális szerekkel is kezelték, több szervének működése leállt, majd kilenc nappal a betegség első jelei után meghalt. Azt mondják, a kór kitörése előtt négy nappal járt szárnyaspiacon, ám ott a szakemberek nem tudták kimutatni a kórokozót, ennek forrása tehát ismeretlen.

Lehet, hogy az új vírus okozta a halálát, ám boncolás nem történt, és az idős nő magas vérnyomásban, szívbetegségben és súlyos, idegi eredetű izombetegségben is szenvedett. A második páciens, akinél a H10N8 jelű törzset megtalálták, egy 55 éves, szintén nancsangi nő, ő kritikus állapotban van, jelenleg is kórházban kezelik.

Su Jüe-lung, a kínai betegségmegelőzési és járványügyi központ munkatársa elmondta: aggodalomra adhat okot, hogy H10N8-nak olyan genetikai jellemzői fejlődtek ki, amelyek lehetővé tehetik hatékony szaporodását az emberi szervezetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik