Nagyvilág

Velencei Bizottság: alkotmányellenes a krími népszavazás

Ukrajna alkotmányába és a népszavazásra vonatkozó nemzetközi demokratikus normákba ütközik a Krím félsziget hovatartozásáról múlt vasárnap megrendezett referendum - jelentette ki a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete a jelentésben leszögezi: az ukrán alkotmány világosan kiemeli, hogy Ukrajna szuverenitása egész területére kiterjed, és hogy az ország határai “oszthatatlanok és sérthetetlenek”. Mivel területének feloszthatatlansága az ukrán alaptörvény “legalapvetőbb értékei” közé tartozik, ezért az államterület egy részének elszakításáról szóló helyi vagy regionális népszavazás nem egyeztethető össze az alkotmánnyal – fejti ki a jelentés.

Ezenkívül a népszavazás lebonyolításának módja megsérti a nemzetközi demokratikus normákat, mint amilyen “a lakosság objektív informálása” a feltett kérdésekről és “a médiától várható semleges tájékoztatás”. Emellett a politikai felelősöknek nem szabadna “hatáskörükön túlmutató, egyoldalú választási kampánnyal” befolyásolniuk az eredményt.

A beszámoló megállapítja, hogy a krími népszavazás esetén számos hasonló előírást nem tartottak be. Például a katonai és félkatonai erők erőteljes jelenléte “nem válik a demokratikus véleményformálás előnyére”. A Velencei Bizottság az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) hasonlóan ugyancsak kételyeit fejezte ki a Krím félsziget sajtószabadságával kapcsolatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik