Nagyvilág

Magyar zászló az USA és Kanada határán

A világ legrövidebb nemzetközi átkelője egy 9,5 méteres híd a Szent Lőrinc-folyó felett. Más földrészen van, mégis magyar.

A Szent Lőrinc-folyó a Nagy-tavakat köti össze az Atlanti-óceánnal, miközben egy hosszabb szakaszon az Egyesült Államok és Kanada határát is alkotja. Teljes hosszán több mint 1500 különböző méretű sziget és zátony fekszik – írja a falanszter blog. Például a két tagból álló Zavikon-szigetek, ami indián nyelven Boldog sátrat jelent, de számunkra most nem ezért fontos. Amikor 1793-ban a Szent Lőrinc-folyó mentén meghúzták az Egyesült Államok és Kanada határát, a nagyobbik földkupac Ottawa, a kisebbik pedig Washington fennhatósága alá került.

Elmer Andress vállalkozó 1902-ben építtette fel „német stílusú” villáját a nagyobbik, Kanadához tartozó Zavikon-szigetre. Mivel veteményeskertet és egy stéget is szeretetett volna kialakítani, ezeket a kisebbik, az Egyesült Államokhoz tartozó szigeten valósította meg. A két államban fekvő két birtoktest közé egy 9,5 méter hosszú fahidat is ácsoltatott, hogy a kapálás és a pecázás miatt ne kelljen mindig eveznie. A helyzet különlegességére felfigyelő sajtó rögtön felkapta a dolgot, a giccsbe hajló propaganda miatt pedig fel is húzták a nagyobbik szigetre a Brit Birodalom – hivatalosan 1931-ban lett Kanadának önálló zászlaja -, a kisebbikre pedig az Egyesült Államok lobogóját.

Fotók: Falanszter blog

A folyó azonban nem tartotta tiszteletben az államhatárokat, fősodrának megváltozásával az Amerikai-Kanadai Határbizottság 1967-ben a kisebbik szigetet is Kanada fennhatósága alá rendelte. A hagyomány viszont hagyomány, a szigeten élő család a továbbiakban is felhúzza a két földdarab korábbi urainak lobogóit. Sőt, az apró fahíd közepén egy magyar zászló is helyet kapott. A szigeteket 1976-ban ugyanis a torontói Donald Rickerd és magyar származású felesége, Julie Rékai Rickerd vásárolta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik