Nagyvilág

Jacenyuk szerint Putyin katonai akcióra készül

Az ukrán kormányfő úgy véli, az orosz elnök megpróbálja megkérdőjelezni a májusi ukrán elnökválasztás érvényességét.

A politikus a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy Putyin ki akarja terjeszteni fennhatóságát a megszállt Krím félszigeten kívüli, orosz többségű ukrán területekre is

“Egyértelmű bizonyítékunk van rá, hogy orosz ügynökségek úgynevezett tüntetőket – vagy inkább gengsztereket – béreltek fel egy újabb erőszakhullám előidézésére Ukrajna déli és keleti területein” – mondta Jacenyuk.

Ezeket az aktivistákat a kormányfő szerint a Dnyeszter menti Köztársaságból vezényelték át az országba. Az Ukrajnával határos, többségében oroszajkúak lakta terület 1992-ben szakadt el Moldovától és azóta Moszkvát tekinti patrónusának, területén orosz “békefenntartó” csapatok állomásoznak.

Provokációt robbant ki?

Jacenyuk szerint Putyinnak az a terve, hogy provokációt robbantson ki, majd beküldje a hadsereget az orosz kisebbség védelmére. Az orosz államfő ezt következesen tagadja.

A miniszterelnök azon véleményének is hangot adott, amely szerint Putyin meg fogja próbálni megkérdőjelezni a május 25-i elnökválasztás érvényességét, méghozzá oly módon, hogy erőszakot szít az országban.

“Oroszország érvényteleníteni akarja az elnökválasztást, meg akarja osztani Ukrajnát, a végső célja pedig az, hogy felszámolja az ország függetlenségét” – hangsúlyozta a kimerültnek tűnő politikus egy Brüsszelbe tartó repülőgépen.

Jacenyuk részt vesz az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődött csúcstalálkozóján, amelyen a legnagyobb vita várhatóan az ukrán-orosz konfliktusról és az arra adandó európai válaszról lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik