Nagyvilág

A duma jóváhagyta a Krím csatlakozását

Csak egy képviselő szavazatott nemmel az orosz parlament alsóházában.

Jóváhagyta a Krím félsziget és Szevasztopol városának az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást és a területek új jogi alanyként befogadásáról szóló alkotmányos törvényt csütörtöki rendkívüli ülésén az orosz törvényhozás alsóháza – írja az MTI.

A 450 fős duma egy voks híján egyhangúlag szavazta meg a dokumentumokat. A 443 képviselő szavazott igennel, 1 képviselő pedig nemmel voksolt a Moszkvában “államközinek” nevezett, kedden aláírt megállapodás elfogadásakor. Ilja Ponomarjov, az Igazságos Oroszország ellenzéki párt frakciójának tagja volt az egyetlen ellenszavazó. A képviselő a Livejournal nevű internetes oldalon vezetett blogjában azzal indokolta ellenszavazatát, hogy a Krím Oroszországhoz csatolását “hatalmas politikai hibának” tartja. A 450-ből hiányzó 6 képviselőről sem a parlament honlapján, sem a hírügynökségi jelentésekben nem volt szó.

Az Oroszországi Föderáció két új jogalanyának, a szakadár Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak, mint szövetségi szintű városnak a befogadásához szükséges orosz alkotmánytörvény módosítására a legfrissebb közlések szerint 445-en mondtak igent a dumában. Egy képviselő nemmel szavazott a parlament alsóházában. Ilja Ponomarjov internetes blogjában azt írta, hogy 4 képviselő nem szavazott.

A ratifikációt megelőzően az orosz külügyminiszter ismertette a dumában a Krím félsziget és Szevasztopol város csatlakozását rögzítő megállapodást, amelyet kedden a Kremlben ünnepélyes keretek között írt alá Vlagyimir Putyin orosz államfő, Volodimir Konsztantinov, a krími parlament elnöke, Szerhij Akszjonov krími kormányfő és Olekszij Csalij, Szevasztopol város polgármestere.

Szergej Lavrov az ukrajnai orosz kisebbség megvédésével és az Ukrajnában szerinte nem szűnő törvénytelenségekkel indokolta az egyezmény jóváhagyásának szükségességét. “A nacionalisták, az antiszemiták és más szélsőségesek akciói folytatódnak, akiktől az új (ukrán) hatóságok függenek” – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője sorsfordítónak nevezte a megállapodás elfogadását és azt hangoztatta, hogy a két nép egyesítése “hozzájárul jólétükhöz, felvirágzásukhoz és megfelel Oroszország érdekeinek”.

Szergej Lavrov emellett hivatkozott a népek önrendelkezési jogára, amelyet az ENSZ alapokmányában rögzítettek. A dokumentumból idézte azt a megállapítást, amely szerint “azok az államok számíthatnak területi egységük megvédésére, amelyek minden népnek egyenlő jogokat biztosítanak”. Azt mondta, hogy a Krím autonómiáját a múltban nem egyszer megcsonkították, és a “kijevi fegyveres hatalomátvétel után” a krímiek úgy döntöttek, hogy nem tudják érvényesíteni jogaikat az ukrán állam keretei között.

A Krím Oroszországhoz csatolásáról szóló, Kijevben és világszerte elutasított, törvénytelennek tartott megállapodás a parlamenti jóváhagyást követően lép hatályba. Az orosz parlament felsőháza pénteki rendkívüli ülésén várhatóan ugyancsak nagy többséggel elfogadja az egyezményt és a megvalósításához szükséges alkotmánymódosító törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik