Nagyvilág

Útját állták ukrán kormánytagoknak a Krímen

Nem engedték be a félszigetre Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettest és Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert szerdán - közölte újságírókkal a kijevi kabinet ülése után a szociálpolitikai miniszter - számolt be az MTI.

Ljudmila Denyiszova hozzátette, hogy emiatt haladéktalanul összeül a nemzetbiztonsági és védelmi tanács. További részleteket nem közölt.  A két kormánytag Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasítására utazott repülőgéppel a Krímbe. Azt a feladatot kapták: segítsék elkerülni, hogy a krími konfliktus katonai jellegűvé váljon.

Szerhij Akszjonov, a szakadár köztársaság miniszterelnöke előre jelezte újságíróknak nyilatkozva, hogy nem engedik be a Krím félszigetre a kijevi kormány két tagját.

Ugyanakkor a félszigeten szolgáló ukrán katonák nagyon várták a kormánytagok érkezését. A Feodoszijában állomásozó ukrán tengerészgyalogos zászlóalj szerdán ismételten konkrét utasításokat követelt a kialakult helyzetben való cselekvésre a fegyveres erők parancsnokságától és a kijevi vezetéstől.

Megkeresésükben követelték azt is, hogy mihamarabb folytassanak tárgyalásokat és vonják ki az egységet a Krímből. Továbbá garantálják, hogy a zászlóalj legénysége együtt marad, és nem lesznek szétosztva más-más területekre.

Valerij Bojko alezredes, a perevalnyei ukrán egység parancsnokhelyettese az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva közölte, hogy az előző nap központilag kiadott fegyverhasználati engedély számukra nem jelent semmilyen változást. Elmondta, hogy az egységnél csak a járőröknél és az őrségben lévőknél van fegyver.

Mivel nem hirdettek ki hadiállapotot, a legénység továbbra sem használhat lőfegyvert, mert az békeidőben szabályzatellenes. Ráadásul az oroszok egyetlen lövést is felhasználnának annak igazolására, hogy jogos a katonai jelenlétük a félszigeten.
Közben a szevasztopoli városi ügyészség kihallgatásra őrizetbe vette Szerhij Hadjukot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy parancsot adott “békés állampolgárok” elleni lőfegyverhasználatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik