Nagyvilág

Tízezer rendőrrel vetnének véget az erőszaknak

Csaknem tízezer rendfenntartót vezényeltek szerdán a rend helyreállítására a dél-algériai Gardája városba, ahol még mindig tartanak a szórványos összecsapások arabok és berberek között.

Az előző héten kiújult erőszakcselekmények következtében három arab fiatal életét vesztette, mintegy kétszázan megsebesültek, emellett boltok százait gyújtották fel az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Algírtól 600 kilométernyire délre fekvő területen. A december és február közötti összecsapásokban négy berber meghalt, és kétszázan megsebesültek.

Biztonsági források arról számoltak be, hogy mintegy tízezer rendőrt és csendőrt vezényeltek a 400 ezres, berber többségű Gardájába, a város fölött egy helikopter körözött. Az ezeréves szőnyeg- és ékszerpiacáról ismert, a turisták körében is népszerű városban az utóbbi napokban zárva tartott a boltok többsége, az utcán romok hevertek, és tanítási szünet volt az iskolákban.

Időről időre összecsapások törnek ki a vegyes lakosságú negyedekben, az érintett kerületek lakói a hét végén régi bútorokból és ócskavasból barikádokat emeltek. Az Algériában 1992 óta erőszakos cselekményeknek áldozatul esett emberek száma becslések szerint a 200 ezret is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik