Nagyvilág

Lemondott az algériai miniszterelnök

Lemondott Algéria miniszterelnöke csütörtökön, hogy vezethesse Abdel-Azíz Buteflika államfő újraválasztási kampányát.

Abdelmalek Szellal kormányfőt Jucef Juszfi energia- és bányaügyi miniszter váltja fel ideiglenesen a kabinet élén – közölte az APS algériai hírügynökség – írja az MTI. A jelenleg hatalmon lévő Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) nevű politikai párt, a szakszervezetek és a hadsereg támogatását élvező, 77 éves államfő nagyon valószínű, hogy megnyeri az áprilisban esedékes választást, amelyen további öt jelölt indul. Buteflika tavaly ugyanakkor szélütést kapott, és mind egészsége, mind hajlott kora megkérdőjelezi alkalmasságát az ország vezetésére.

Szellal lemondását bejelentve úgy nyilatkozott, hogy az elnök egészsége jó, azt azonban hozzátette: az államfőnek nincs szüksége arra, hogy ebben a hónapban saját maga kampányoljon, hiszen számtalan híve megteheti ezt helyette. Az Algériát vezető Buteflikára úgy tekintenek hívei, mint aki megszabadította az országot az 1990-es években az iszlamista fegyveresekkel vívott konfliktustól, amely mintegy kétszázezer ember életét követelte.

Mióta az észak-afrikai állam 1962-ben elnyerte függetlenségét Franciaországtól, az algériai politikát néhány maroknyi tekintélyes személy irányította: az FLN befolyásos veterán politikusai, üzletemberek, és a “Le Pouvoir” (franciául: hatalom) nevű, a hadsereg tábornokait tömörítő csoport.

Számos ellenzéki párt az áprilisban esedékes választás bojkottjára szólította fel a lakosságot, mivel úgy gondolják, hogy Buteflika jelölése és az FLN túlsúlya ellehetetleníti a tisztességes versenyt. Néhány további ellenzéki politikus szerint a jelenlegi elnöknek egészségi állapota miatt kellene visszalépnie.

A politikai irányváltás a jelentős energiaiparral rendelkező Amerika-barát országban tovább fokozná a bizonytalanságot térségben, amelyben a 2011-ben kezdődött arab tavasz óta szinte állandósult a politikai felfordulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik