Nagyvilág

Kazahsztán és a Déli-sark között keresik az eltűnt repülőt

Két lehetséges légifolyosó mentén bárhol landolhatott az utasszállító. Egyre gyanúsabbak a pilóták: a gépről azután jött a búcsúüzenet, hogy a földi nyomkövető rendszert szándékosan kikapcsolták.

Két légifolyosón is folyik a kutatás az eltűnt repülőgép után – erősítette meg a malajziai közlekedési miniszter. A malajzia hatóságok szerint a gépet szándékosan eltérítették, és utolsó ismert pozíciója után akár délnek vagy északnak is fordulhatott – számolt be a BBC.

A múlt szombaton eltűnt gép felkutatásában már 26 ország segítségét kérték. Két lehetséges útvonal mentén keresik most a gépet: északon a kazah és türkmén határtól Thaiföldig, délen pedig Indonéziától az Indiai-óceán déli részéig. Ez azt jelenti, hogy óriási területen, Kazahsztántól az Antarktiszig bárhol landolhatott az utasszállító. A kutatás déli részét – Malajzia kérésére – Ausztrália koordinálja – ezt Tony Abbott az ausztrál miniszterelnök jelentette be hétfőn.

A malajziai hatóságok korábban nyilvánosságra hozták, hogy az utasszállítóról érkezett utolsó üzenetet (Rendben, jó éjszakát) azután küldték, hogy kikapcsolták a radart. A légitársaság úgy véli, hogy Fariq Abdul Hamid, a gép másodpilótája mondhatta. Mindkét pilóta barátai azt mondták, hogy nem tudják elhinni, hogy részük lenne az utasszállító eltérítésében. A gép vezetői egyébként nem kérték, hogy együtt repülhessenek. A két pilóta otthonát a hétvégén átkutatták, de a nyomozók nem kerültek közelebb a rejtély megoldásához. Újra elkezdték ellenőrizni az utaslistát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik