Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Afganisztánban, többen meghaltak

Legalább 15 ember vesztette életét egy öngyilkos merényletben kedden az észak-afganisztáni Farjáb tartomány székhelyén, több mint húsz ember megsebesült - közölték a helyi hatóságok az MTI tudósítása szerint.

A merénylő a tartományi székhely, Maimana zsúfolt piacának bejáratánál, az ottani ellenőrzőpontnál robbantotta fel a riksájába rejtett pokolgépet. A terrorcselekményt egyelőre senki sem vállalta magára. Mohammadulla Batas, a Türkmenisztánnal határos tartomány kormányzója nyilatkozatában nem tudta megmondani, mi lehetett az elkövető célja.

Afganisztán északi tartományaiban eddig ritkábbak voltak a terrorcselekmények, a kabuli kormány ellen lázadó tálibok főleg az ország déli és keleti tartományaiban aktívak. Az utóbbi hónapokban azonban – feltehetően a közelgő elnökválasztással összefüggésben – egyre több merényletet követnek el az országnak ebben a részében is.

A közép-ázsiai ország nehéz év előtt áll. A tálibok mindent elkövetnek, hogy támadásaikkal szabotálják az áprilisra kiírt elnökválasztást. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) harcoló csapatait a tervek szerint 2014 végére teljesen kivonják Afganisztánból, s a nyugati hatalmak katonái ezt követően csak kiképzési és támogatói feladatokat látnak majd el az afgán fegyveres erőknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik