Nagyvilág

Amerikai elit kommandósok akcióztak egy líbiai olajszállítón

A SEAL különleges alakulatának csoportja szerezte vissza a kormányellenes lázadók által elfoglalt tankert.

A haditengerészethez tartozó SEAL kommandósai vasárnap este szállták meg a Morning Glory nevű tankert, a műveletben nem sérült meg senki. Az akciót nemzetközi vizeken hajtották végre, Ciprus partjaitól délkeletre hajtották végre. A műveletet a líbiai és a ciprusi kormány kérte, és Barack Obama amerikai elnök jóváhagyta – közölte John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Észak-koreai zászló alatt hajóztak

A tanker a líbiai állami olajtársaságtól illegálisan eltulajdonított olajat szállított, amelyet a fegyveres lázadók esz-Szider kikötőből szereztek.

A ciprusi külügyminisztérium közlése szerint a hajó jelenleg nyugatra tart a Földközi-tengeren egy líbiai kikötő felé amerikai katonai kísérettel.

A Morning Glory korábban észak-koreai zászló alatt hajózott, de Phenjan tagadta, hogy bármi köze lenne a tankerhez.

Megbénították az olajexportot

Három kelet-líbiai kikötő – Rasz Lanuf, esz-Szider és Zueitina – tavaly nyár óta szakadár fegyveresek kezén van. Mindhárom a keleti Cyrenaica tartományban van, ahol novemberben a lázadók független regionális kormányt alakítottak, és autonómiát követelnek a központi vezetéstől. A kikötők fontos olajexport-terminálok, elfoglalásuk óta tizedére esett a líbiai kőolajexport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik