Nagyvilág

Új miniszterelnök van Tunéziában

tunézia (tunézia)
tunézia (tunézia)

Elfoglalta hivatalát Tunézia új kormányfője, Mehdi Dzsoma pénteken, aki az idei választásokig egy pártok feletti ügyvezető kormány élén fog állni.

Dzsoma beiktatására egy nappal azután került sor, hogy elődje, Ali Larajed csütörtökön az iszlamista vezetés és a szekuláris ellenzék megállapodásának értelmében lemondott tisztségéről, ami a demokrácia felé vezető úton tett újabb fontos lépésnek volt tekinthető az észak-afrikai ország számára.

“Nem vagyok csodatevő, de megígérem, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy leküzdjük az akadályokat, megreformáljuk, amit meg tudunk, és visszahozzuk a stabilitást” – mondta beiktatásakor Dzsoma az elnöki palotában.

Fotó: AFP/Fethi Belaid

A technokrata hírében álló Dzsoma korábban ipari miniszter volt, azt megelőzően pedig egy repülőgépipari vállalkozást vezetett Párizsban. Kormányának gazdasági gondokkal, növekvő költségvetési hiánnyal és a radikális iszlamista fegyveresek jelentette egyre komolyabb biztonsági kihívással kell szembenéznie.

Három évvel azután, hogy felkelés megdöntötte Zin el-Abidin ben Ali elnök önkényuralmát, Tunézia még mindig a demokrácia kiépítésén dolgozik. Legutóbb 2011 őszén volt választás az arab országban, akkor alkotmányozó gyűlést választottak. Larajed mérsékelt iszlamista, en-Nahda nevű pártja a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, ami a 217 tagú gyűlésben 89 helyre jogosította fel. Miután tavaly meggyilkoltak két világi ellenzéki vezetőt, az en-Nahda ellenfelei elözönlötték az utcákat, hogy követeljék a kormány távozását.

A kormány és az ellenzék közötti tárgyalásokon az a megállapodás született, hogy ha a pártok végeznek az új alkotmány kimunkálásával, Larajed lemond. Az alkotmányozó gyűlés a héten szavaz az alkotmány utolsó cikkeiről is, s szerda éjjel 9 tagú választási bizottságot nevezett ki. A választások időpontjáról még nem született döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik