Nagyvilág

Villámgyorsan kiutálhatják Vonát Romániából

Már szerdán elkezdődhet az eljárás a Jobbik elnökének nem kívánatos személlyé nyilvánítására, ha Traian Basescu államfő jóváhagyja a román belügyminisztérium által kezdeményezett lépést - jelentette ki szerdán Victor Ponta román miniszterelnök.

Ponta a román kormányülés végén is nyilatkozott a Jobbik elnökéről. Elmondta, hogy a román belügyminisztérium már kedden előkészítette a Vona Gábor nem kívánatos személlyé nyilvánítására vonatkozó eljárás elindítását, és ha Basescu engedélyezi, akár már szerdán elkezdődhet a folyamat – írja az MTI.

A kormányfő szerint Basescunak információi voltak a belügyminisztérium előkészületeiről, és “le akarta fölözni” a politikai hasznot, ezért szólította fel a kormányt és a parlamentet már kedden, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket.

Basescu a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából a bukaresti kormánytól és a parlamenttől a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt. A román média “magyarországi szélsőséges csoportok” randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.

Nem a Jobbik tagjaként tiltanák ki

A román miniszterelnök a kormányülés elején ezzel kapcsolatban kifejtette: nem lehet megtiltani egy bizonyos párt tagjainak, akik európai állampolgárok, hogy belépjenek Romániába, egy személynek viszont igen, így Basescu megtilthatja Vona Gábornak, hogy belépjen Romániába – mondta. Hozzátette: azért nem lehet egy párt tagjait kitiltani Romániából, mert a határnál nem kérhetik el tőlük a párttagságukat igazoló iratokat. Ponta megismételte, hogy a szélsőségességet büntetni kell függetlenül attól, hogy román vagy magyar oldalon található.

A külföldiek státusát szabályozó 2002/194-es sürgősségi kormányrendelet, amit a román parlament 2003-ban fogadott el törvényként, előírja, hogy a belügyminisztérium a bukaresti táblabírósági ügyészséghez nyújt be keresetet, ez utóbbi kijelöl egy ügyészt, amely a bukaresti táblabírósághoz fordul a kormány kérésével, így a bíróságnak kell eldöntenie, hogy indokolt-e vagy sem egy személy nemkívánatossá nyilvánítása. A jogszabály szerint olyan személyek ellen kérhető ez az eljárás, akik Románia nemzeti biztonságát vagy a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytatnak, vagy ennek alapos gyanúja merül fel velük szemben.

A fogatlan oroszlán nacionalista kártyája

Szávay István, a Jobbik képviselője – aki Vona Gáborral együtt részt vett a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen – szerdán a kolozsvári maszol.ro hírportálnak – még Ponta bejelentése előtt – elmondta: nem hiszi, hogy egy európai uniós országból ki lehet utasítani egy másik tagállam országgyűlési képviselőit. Úgy vélte, Traian Basescu is nagyon jól tudja, hogy a Jobbiknak román állampolgárok is tagjai, így nem fogja tudni őket kitiltani Romániából.

Szávay szerint ez csak hangulatkeltés, és úgy vélte, hogy a román államfő mandátuma utolsó hónapjaiban “fogatlan oroszlánként” ismét ki akarja játszani a nacionalista kártyát. A politikus hozzátette, a Maros megyei prefektus is elismerte egy nyilatkozatban, hogy hétfőn Marosvásárhelyen nem a Jobbik vagy a Magyar Gárda tagjai okoztak rendbontást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik