Nagyvilág

Vigyázz a szádra! – figyelmeztetés a politikusoknak

A cseh parlamentben vörös lámpás tábla óvja a képviselőket attól, hogy bekapcsolt mikrofonnál mondjanak olyat, amit később megbánnak.

Rejtve maradhatnak a jövőben a nyilvánosság előtt a cseh politikusok esetleges vitatható kijelentései, amelyek a képviselőház mikrofonjának közelében hangzanak el, és amelyek a múltban több botrányt is okoztak, ha a politikusok ügyelni fognak a mikrofon előtt elhelyezett táblára: “Vigyázz a szádra, a mikrofon be van kapcsolva!”

Jan Hamácek, a parlamenti alsóház elnöke ugyanis beváltotta ígéretét és az említett szöveggel a múlt hét végén vörös lámpás figyelmeztető táblát helyeztetett el a mikrofon alatt – közölte a Právo című napilap szerdán.

A képviselőház elnöksége és a kormánytagok padsora előtti pulpituson elhelyezett mikrofon ugyanis rendkívül érzékeny és a múltban több olyan beszélgetést is “kiközvetített” a nagyközönség felé, amelyek magánbeszélgetésekben hangzottak el és nem a nyilvánosságnak voltak címezve.

A képviselőház mikrofonja által nyilvánosságot kapott legutóbbi, ezúttal nemzetközi botrány, tavaly december elején Nelson Mandela dél-afrikai politikus halála alkalmával történt.

“Most még Mandela is meghalt”

Akkor Jirí Rusnok, miniszterelnök a kormány padsorában ülve azt magyarázta a védelmi miniszternek, mennyire nem fűlik a foga ahhoz, hogy részt vegyen Nelson Mandela gyászszertartásán.
“Irtózom attól, hogy nekem kell odamennem (Johannesburgba)” – mondta a miniszterelnök Vlastimil Picek védelmi miniszternek.

Kettejük beszélgetését, amelyet útszéli kifejezések is tarkítottak, a bekapcsolt mikrofon következtében került nyilvánosságra, majd a cseh közszolgálati televízió is ismertette, és nagy teret kapott a sajtóban, illetve az interneten is.
“… most még Mandela is meghalt!” – kezdte a beszéltetést Rusnok a miniszterhez fordulva.

Picek arról kérdezte a kormányfőt, hogy ki fog menni a Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök gyászszertartására.
“… remélem, hogy az elnök (Milos Zeman) megy el. Valamilyen ebédre vagyok hivatalos, majd vacsorára is. Kötelezettségeim vannak. Egyáltalán nem kívánkozom oda. Egyáltalán” – válaszolta Rusnok, és többször “marhának” nevezte a védelmi minisztert, ami a cseh köznyelv szokásos fordulata.
Rusnok később bocsánatot kért szavaiért, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem illendő szavakat használt a volt dél-afrikai elnök halálával összefüggésben.

A botrány után a házelnök megígérte, hogy figyelmeztető táblát helyez el a szónoki pulpituson.

Harckocsival viccelődtek

Hasonlóan nagy botrány volt 2009-ben, amikor két polgári demokrata politikus, Ivan Langer belügyminiszter és Mirek Topolánek kormányfő szórakoztak a parlamentben.

“Egy mai rendelettel felújítottuk a belügyminisztérium fegyveres alakulatait. Ne lepődjenek meg, ha a kulcsfontosságú kormányépületek felé vezető utakon páncélozott harckocsikkal találkoznak” – jelentette ki Langer a parlament majdnem üres termében. Miután Topolánek hibás oroszsággal hozzátette, hogy “dorogaja gaszpada”, észrevették a bekapcsolt mikrofont, és leálltak.

Miroslav Vlcek, az alsóház szociáldemokrata elnöke nyilatkozatában azt állította, hogy a két politikus a parlamenti képviselőkhöz és kormánytagokhoz méltatlanul viselkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik