Nagyvilág

Peru nem kér a pucér turistákból

A Machu Picchunál szigorították a világörökségi helyszín őrzését.

Az inka fellegvárnál, limai döntésre kétszeresére szigorították a biztonsági intézkedéseket a miután turisták az interneten olyan fotókat tettek közzé, amelyeken meztelenül pózolnak. A limai kulturális minisztérium közleményben ítélte el “a látogatók tiszteletlen viselkedését”.

A graffitikkel is gond van

A hatóságokat az is aggasztja, hogy egyre nő a graffitik általi rongálások száma. Legutóbb épp a múlt héten fújták le festékkel a híres 12 szögű követ a Machu Picchu közelében, Cuzcóban, Inca Roca palotájának falában. A gyanúsított már több kultúrintézményben kárt tett.

Noha manapság már léteznek a festék eltávolítására alkalmas eljárások, a kulturális minisztérium szerint félő, hogy maradandó nyoma lesz a vandalizmusnak. A hatóságok arról tájékoztattak, hogy az év eleje óta négy hasonló graffititámadás történt az inka fellegvárnál.

3-5 év szabadságvesztés rongálásért

A történtek miatt egyetemek, iskolák és a környékbeliek bevonásával erősítik meg a helyszín védelmét.

A 15. században Pachacutec inka uralkodó által építtetett Machu Picchut 1911-ben Hiram Bingham amerikai régész találta meg. A romok manapság a legismertebb régészeti helyszínek között vannak, a 2500 méter magasan fekvő várost 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé. A perui törvények szerint az archeológiai kincsek megrongálása, ellopása vagy eladása háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik