Kultúra

A tévében: lakosok

Guanatanamón, a Machu Picchun, a külvárosi mocsokban, a jövőben és a múltban.

20:00, National Geographic, Élet a guantanamói börtönben
A leghírhedtebb amerikai fogolytábor (amelyben hivatalosan nem hadifoglyok vannak, nehogy a genfi konvenció érvényes legyen rájuk) életét és mindennapjait most az őrök szemén keresztül ismerhetjük meg, és nyilván ez a helyzet mindenkinek rossz valahol, az őröket kicsit kevésbé sajnálom még ha “A muszlim fogvatartottak egy részének már a tekintete is öl”. Ide nagy számba kerültek ártatlanok, akikből sokszor (törvány által megengedett) kínzással próbáltak vallomást kicsikarni – nem erre lesz büszke a világ jelenleg legnyitottabb, demokratikus társadalma.

20:10, Spektrum, Machu Picchu – A rejtély nyomában
Rengetegen csodálják az Andokban található várost, melynek funkcióját rengeteg rejtély övezi, s amelynek építése, léte maga a csoda – korának technikai lehetőségeihez mérten. A perui város inkább mondható templomegyüttesnek, amely a napkultusz ünnepléséhez volt szükséges. Az épületek tökéletesre faragott gránitból épültek kötőanyag (“malter”) nélkül – és hogy pontosan mire is szolgálhattak, arra próbál magyarázatot adni ez a film. 

21:05, TV2, Mocsok
A korrupt rendőr krimitörténeti alaptípus, és általában bajba kerül. Sancho is így jár, miután egy nem túl legális szolgálata közben megöl társával egy öregembert. Vallomást kéne tennie, melyben társára vall, denem tudja, mi tévő legyen, esküjéhez legyen hűséges, vagy a betyárbecsületet védje – de hamarosan mindkettejüket letartóztatják hamis vádak alapján. Sanchót nem hagyja nyugodni a dolog. 

21:15, cool, Total Recall – Az emlékmás
Philip K. Dick regényéből készült Paul Verhoeven-film Arnolddal és Sharon Stone-nal Andy Vajna produceri felügyelete mellett korának (1990) technikai csúcsteljesítményével csodás látványvilággal, fifikás történettel – klasszikus mozi. 

22:20, Duna TV, Az ecuadori esőerdő lakói
Az ecuadori guarani indiánokkal ismertet meg ez az ismeretterjesztő film, akik még teljesen természeti életet élnek, mind a 87-en, bár életterük egyre csökken az erdőirtás miatt. Láthatjuk harcukat, melyet életterükért vívnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik