Nagyvilág

Nekünk is fájni fog a Putyin elleni szankció

Az Európai Uniót is hátrányosan érintheti, ha kemény szankciókat kell bevezetni Oroszország ellen - fejtette ki Angela Merkel német kancellár, aki szerint Krímen annexió zajlik.

A zárt ajtók mögött tartott tanácskozás részvevőinek beszámolója alapján német hírportálok szerdán azt írták, hogy Angela Merkel szerint továbbra is kettős stratégiát kell követni az ukrán válságban; nyomást kell gyakorolni Moszkvára, és nem szabad visszariadni az EU számára is fájdalmas büntetőintézkedésektől, ugyanakkor folytatni kell a párbeszédet az orosz vezetéssel. Fontos továbbá, hogy az EU közössége “Rigától Lisszabonig” egységes maradjon – emelte ki a német kormányfő.

Oroszország éppen bekebelez

A beszámolók szerint Angela Merkel rendkívül hevesen, erős érzelmi töltettel bírálta Oroszország ukrajnai tevékenységét. Úgy vélte, hogy Moszkva megsérti a második világháború után kialakult világrend alapelveit. “A Krím félszigeten alkalmazott eljárás annexió, a terület erőszakos bekebelezése. Nem engedhetjük meg, hogy Oroszország ezt végrehajtsa” – idézték a kancellárt CDU-s képviselők.

Munkahelyek is megszűnhetnek

A német gazdaság vezető érdekképviseletei ellenzik a gazdasági szankciókat. Azzal érvelnek, hogy a szoros német-orosz gazdasági kapcsolatok miatt Németország is megszenvedné a büntetőintézkedéseket. Akár munkahelyek is megszűnhetnek, és a legrosszabb esetben előfordulhat, hogy Oroszországban az állam kisajátítja német cégek helyi leányvállalatait – vélik a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK), illetve a német vállalatok kelet-európai kapcsolatait ápoló szervezet (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik