Nagyvilág

Az ukrán hadsereg nem megy Krímbe

Az ukrán hadsereg azért nem avatkozik be az orosz erők által ellenőrzött Krím félszigeten, mert így védtelenné tennék az Oroszországgal közös, keleti határát.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülése után elmondta, “nem fogunk tudni hadműveletet kezdeni a Krímben, mert azzal csupasszá tennénk a keleti határt.” Ezzel Ukrajna védtelenné válna, és szerinte az orosz katonák csak erre várnak, hiszen Ukrajna keleti határán jelentős harckocsizó egységeket vontak össze – mondta.

Komédia a szavazás

Turcsinov merő komédiának nevezte a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról vasárnapra kiírt népszavazást, amelynek megtartásáról szavai szerint “a Kreml irodáiban” döntöttek – írja az MTI.

“A Krím lakosságának többsége bojkottálni fogja ezt a provokációt” – hangoztatta az ukrán vezető, aki az új kijevi hatalom tervei szerint a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztásokig marad hivatalában.

Nincs diplomáciai tárgyalás

Szerinte a Krímet ellenőrző katonáknak eszük ágában sincs rendesen megszervezni a referendumot, s nem haboznak majd hamis adatokat közölni az egyes szavazóhelyiségekből.

Az ideiglenes államfői posztra Viktor Janukovics elnök február 22-i leváltása után kinevezett politikus ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az orosz kormány vezető tisztségviselői egyelőre visszautasítanak minden kapcsolatfelvételt ukrán partnereikkel, annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség azt kéri Moszkvától, kezdjen béketárgyalásokat.

“Sajnos, Oroszország jelenleg elutasítja a konfliktus diplomáciai rendezését” – mondta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik