Nagyvilág

Egy héten belül kiutasítják az izraeli nagykövetet Jordániából

A jordán parlament szerdán megszavazta az Ammánban akkreditált izraeli nagykövet kiutasítását, válaszul arra, hogy a hét elején izraeli határőrök lelőttek egy jordániai bírót. A képviselők a kormánynak egy hetet adtak arra, hogy végrehajtsa a határozatot, amely magában foglalja Jordánia Izraelben állomásozó diplomáciai képviselőjének visszahívását is.

Az EFE spanyol hírügynökséggel jordániai parlamenti források azt is közölték, hogy amennyiben Abdalláh Enszúr miniszterelnök nem teljesíti a parlament ultimátumát, bizalmi szavazást tartanak a kormányról. Jordániában a törvények nem kötelezik a kormányt a parlamenti határozatok megvalósítására.

Ez már a harmadik alkalom 2013 májusa óta, hogy a jordán parlament Daniel Nevo izraeli nagykövet kiutasítását kéri: februárban a jeruzsálemi Mecsetek tere feletti fennhatóság ügyében tartott izraeli parlamenti vita miatt, korábban pedig a Mecsetek terén kitört zavargások és Mohamed Huszein sejk jeruzsálemi mufti őrizetbe vétele nyomán döntött így a törvényhozás.

A palesztin származású Raed Zueterrel a Ciszjordánia és Jordánia között fekvő Allenby határátkelőnél izraeli határőrök végeztek hétfőn azután, hogy a férfi az izraeli hadsereg állítása szerint megpróbálta elvenni az egyik katona fegyverét. A bíró megölése utcai tüntetéseket váltott ki szerte Jordániában, a felvonulók az Izraellel kötött békeszerződés felbontására szólították fel a parlamentet. A jordán törvényhozás szóvivője kedden annak a véleményének adott hangot, hogy a bíró megölésével Izrael megsértette a békemegállapodást. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő sajnálatát fejezte ki a határátkelőnél történtek miatt, és elfogadta a jordán fél arra vonatkozó kérését, hogy a két ország  közösen vizsgálja ki az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik