Nagyvilág

Ellenszegülnek a hadseregnek az izraeli fiatalok

Félszáz izraeli fiatal levelet küldött szombaton Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, amelyben közölte, hogy megtagadja a bevonulást a hadseregbe.

A hírt a Háárec című izraeli lap közölte vasárnapi számában, ilyen nagy számú csoportos ellenszegülésre 2001 óta nem volt példa – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Az aláírók a ciszjordániai megszállással indokolták lépésüket, valamint azzal, hogy – mint írták – „a hadsereg behatol a polgárok életébe, elmélyíti a sovinizmust, a militarizmust, az erőszakot, az egyenlőtlenséget és a rasszizmust”.

Az ország különböző részeiről csatlakozó fiatalok egyike, a 19 éves Itáj Aknin egészségügyi okokból felmentést kapott és jelenleg fegyvertelen szolgálatot lát el. Politikai indokként azt közölte, hogy „amikor a rendszer a közteherviselés ügyét szorgalmazza, feladatunknak tekintjük, hogy ne vegyük ki részünket a vér és a gyilkolás hálózatában, és megtagadjuk a bevonulást a hadseregbe.”

Lelkiismereti okokból, börtönben

Egy másik 18 éves aláíró – indoklása szerint – a hadsereg társadalmi befolyása miatt tagadja meg a katonáskodást, „amely megjelenik az oktatás, a munka, a politika, a társadalom és a gazdaság szintjén egyaránt.”

Kép: Europress Fotóügynökség

A közeli napokban nyilvánosságra hozzák a levelet kézjegyükkel ellátók névsorát, mivel „nem szégyellik” nevük közzétételét és tettükkel változást szeretnének elérni.

A Jes Gvul, vagyis Van határ nevű, a lelkiismereti okból történő szolgálat megtagadást támogató csoport szerint jelenleg hárman ülnek börtönben a hadkötelezettség megszegése miatt, és idén várhatóan további hét ember kezdi meg büntetése letöltését.

Izraelben a zsidó fiúk három-, a lányok pedig kétéves kötelező sorkatonai szolgálatra vonulnak be a középiskola elvégzése után, amely alól az ultraortodoxok tanulmányaik idejére felmentést kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik