Nagyvilág

Bárki keresheti az eltűnt repülőt

Interneten lehet műholdfelvételeken kutatni a maláj gépet.

Eddig 600 ezer ember vizsgálta az amerikai DigitalGlobe vállalat műholdfelvételeit, hogy nyomára bukkanjon a Malaysia Airlines eltűnt utasszállítógépének – közölte a coloradói központú cég kedden.

A weboldal látogatói az óceán óriási felbontásban, véletlenszerűen eléjük tárt részletén, kockáról kockára vizsgálhatják át a vízfelszínt, és négyféle jelzést helyezhetnek el a felvételeken, amennyiben azokon roncsdarabot, mentőcsónakot, olajfoltot vagy más nyomot vélnek felfedezni.

A DigitalGlobe úgynevezett crowdsourcing kampánya arra irányul, hogy emberek tömegét vonják be a kutatásba, a társaság azt tervezi, hogy naponta frissíti majd a http://www.tomnod.com weboldalon átvizsgálható felvételeket.

Shay Har-Noy, a cég műholdas Föld-felvételeiért felelős főigazgatója elmondta, hogy nem sokkal a Kuala Lumpur és Peking közötti közlekedő MH370 járat eltűnése után érdeklődők e-mailekben kérték, hogy átvizsgálhassák műholdfelvételeiket. Ezután tették közzé felhívásukat, és a reagálást a főigazgató “egészen elemi erejűnek” nevezte.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok kormányügynökségei szintén hozzáférnek a cég öt képalkotó műholdjának felvételeihez.

A malajziai hadsereg kedden azt közölte, hogy egy radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a szombaton 239 emberrel a fedélzetén eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépet, vagyis több száz kilométerrel távolabb attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről.

Az eltűnt repülő utasainak hozzátartozói várakoznak hírekre egy pekingi szállodában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik