Nagyvilág

Itt tűnhetett el a maláj utasszállító

Több száz kilométerrel távolabb észlelték a Boeinget attól a ponttól, ahol a hatóságok utoljára tudni vélték a helyzetét.

A malajziai hadsereg egy radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a szombaton eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépet – közölte kedden egy magas rangú maláj katonatiszt.

A Berita Harian című helyi napilap keddi száma Rodzali Daud tábornokot, a légierő parancsnokát idézve azt írta, hogy a Malaysia Airlines légitársaság repülőgépét az egyik katonai támaszpont radarja helyi idő szerint szombaton hajnali 2 óra 40 perckor Pualu Perak közelében, a Maláj-félsziget nyugati partját az indonéziai Szumátrától elválasztó Malaka-szoros északi bejáratánál észlelte. A radarképernyőn ezután már nem látták az utasszállítót – tette hozzá a tábornok.

A hatóságok korábban azt közölték, hogy a Kuala Lumpurban helyi idő szerint szombaton, éjfél után 20 perccel felszállt, Pekingbe tartó járat pilótái megpróbálhattak visszatérni a maláj főváros repülőterére, az azonban nem érthető, hogy ezt miért nem tudatták a földi irányítókkal. A gép a felszállás után két órával tűnt el fedélzetén 239 fővel. Kedden a malajziai légitársaság közölte, hogy a gép utáni kutatást kiterjesztették a Maláj-félsziget nyugati oldalára is, és a figyelemközéppontjába a Malaka-szoros került.

Kedden John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója “nagyon nyugtalanító rejtélynek” nevezte a Malaysia Airlines 370-es járatának eltűnését és “semmi esetre sem” vetette el azt a feltevést, hogy a repülőgép terrorista merénylet célpontja volt. Ronald Noble, az Interpol főtitkára ehhez képest korábban azt közölte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy terrorcselekményt történt – írja az MTI.

Olvasói sztorik