Nagyvilág

Nácik rabolta festményeket kaptak vissza örökösök

Az egyik alkotás egy XIV. századi mester műve - számolt be az MTI.

Nácik által elrabolt három festményt adott vissza a törvényes örökösöknek a francia kulturális miniszter kedden. Aurelie Filippetti az elhunyt tulajdonosok unokáinak, illetve dédunokáinak nyújtotta át a műalkotásokat. “Az igazságnak tettünk ezzel gesztust” – mondta a miniszter.

Az egyik művet, Lippo Memmi 14. századi olasz mester Madonna gyermekével című, fára festett képét 1944-ben vették el Richard Soepkez román bankártól, aki akkoriban Cannes-ban élt. Unokája, Nicolas Florescu houstoni otthonából repült Franciaországba a ceremóniára. Elmondta: nagyon hálás a francia kormánynak, amiért segítettek neki felkutatni a művet.

A második kép a 16-17. századi flamand Joos de Momper Hegyi táj című festménye, amelyet Hitler az ausztriai Linzben építendő galériában akart kiállítani. A harmadik mű egy ismeretlen 18. századi festő női portréja.

A második világháború után sok műkincsnek nem jelentkeztek a tulajdonosai, közülük több ezer került vezető francia múzeumokba, mert úgy vélték róluk, hogy franciák tulajdonában lehettek.

Az 1940 és 1944 között Franciaországban elrabolt, ellopott, vagy kisajátított mintegy 100 ezer műtárgy közül sok visszajutott az eredeti tulajdonosokhoz, ám a hatóságok úgy vélik, körülbelül kétezer még mindig az állami intézményekben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik