Nagyvilág

Elengedtek egy náci titkosrendőrt

náci (náci)
náci (náci)

Bizonyítékok hiánya miatt a per megszüntetéséről döntött szerdán egy németországi bíróság az egykori náci párt fegyveres alakulata, a Waffen SS egy tagjának ügyében, akit gyilkosságban bűnrészességgel vádoltak. A 92 éves férfit szabadlábra helyezték.

A vád szerint Siert Bruins közreműködött egy holland ellenálló meggyilkolásában 1944-ben. Büntetőpere tavaly kezdődött a hageni bíróságon. A testület a per megszüntetését azzal indokolta, hogy a vádlott ugyan valószínűleg bűnös, de 70 év után már nincsenek használható bizonyítékok, amelyek alapján kellően megalapozott ítéletet lehet hozni. A döntés nem jogerős, az ügy a szövetségi legfelső bíróságon folytatódhat.

A hollandiai származású férfi önként csatlakozott az SS-hez. A keleti fronton harcolt, majd áthelyezték a zsidók és ellenállók felkutatásáért felelős titkosrendőrséghez. A vád szerint a felettesével közösen elfogta Aldert Klaas Dijkemát, akit a Groningen térségében egy elhagyott ipari területre hurcoltak, és 1944. szeptember 22-én meggyilkoltak.

Fotó: AFP/Patrik Stollarz

A vádlottat ezért a bűncselekményért egy hollandiai bíróság 1949-ben távollétében halálra ítélte. Később életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták az ítéletet. Siert Bruins ekkor hamis papírokkal élt Németországban. 1978-ban lelepleződött kiléte, és Hollandia kérte a kiadatását, amit Németország megtagadott, arra hivatkozva, hogy a volt SS-tag német állampolgár. Az állampolgárságot a náci rendszer egy szabálya alapján szerezte meg, amely szerint megkaphatják a német állampolgárságot a harmadik birodalom fegyveres szervezeteihez csatlakozó külföldiek.

Ugyanakkor Dijkema halála miatt Németországban is eljárás indult Bruins ellen, de a német hatóságok nem gyilkosságban, hanem emberölésben való bűnrészességgel gyanúsították meg, és az ügy elévülése miatt hamar le is állították az eljárást. A tavaly indított újabb eljárásban viszont abból indultak ki, hogy gyilkosság történt, ez a típusú bűncselekmény pedig nem évül el.

A férfit egy másik ügyben már elítélték Németországban. 1980-ban hét év börtönbüntetést kapott, amiért a nácizmus idején részt vett egy zsidó testvérpár meggyilkolásában. Siert Bruins a büntetés kétharmadának letöltése után szabadult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik