Tudomány

Meghalt Sherwin Nuland

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2014. 03. 05. 14:34

A Hogyan halunk meg? című sikerkönyv szerzője 83 éves volt. orvosetikus, sebész, egyetemi oktató.
Korábban a témában:

Az orvosetikus, sebész és egyetemi oktató hétfőn hamdeni otthonában prosztatarák következtében elhunyt Nuland halálhírét lánya, Amelia Nuland közölte kedden.

“Azt mondta nekem: nem félek a haláltól, de olyan csodálatos életet építettem fel, és még nem vagyok kész arra, hogy itt hagyjam” – idézte fel lánya Nuland szavait. Hozzáfűzte: apja gyakran beszélt családjával a betegségéről és közelgő haláláról. Voltak időszakok, amikor megbékélt, máskor ijedtnek és szomorúnak tűnt. “Nem a haláltól félt, de szerette azt a világot, amiben élt, azokat, akik az életében szerepet játszottak és az életet” – mondta.

Nuland 1955-ben szerzett orvosi diplomát, később a Yale Egyetem Orvostudományi Karának professzora lett.

Hogyan halunk meg? című könyvéért 1994-ben az Egyesült Államokban elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat a nem fikciós kategóriában, és a Pulitzer-díj döntősei között is szerepelt. A műben a halál körüli mítoszt eloszlatva annak különböző okait vette számba az időskori halálozástól a különböző betegségekig.

Az eutanázia ellen

Nuland kritikus volt azokkal a megszállott orvosokkal szemben, akik szükségtelenül meghosszabbítják az emberi életet pácienseik emberi méltóságára és jól-létére való tekintet nélkül. Ugyanakkor ellenezte az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságot, amiről úgy tartotta, az “épp az ellenkező irány, mint amerre mennünk kellene”.

Sherwin Nuland (Sherwin Nuland)
Fotó: Europress Fotóügynökség / James Keyser

Felidézte, hogy gyerekkorában a halál még természetes jelenségnek számított, amit elfogadtak, ha bizonyos jelek és tünetek azt mutatták, hogy közeleg. “Manapság ugyanezek a szimptómák újabb operációra, egy újabb cső bekötésére, a harmadik kudarca után egy negyedik pacemaker beültetésére ösztönöznek, egy újabb kemoterápiás kezelés kezdetét jelzik és a páciens újabb CT-vizsgálatra küldésére szólítanak fel” – írta.

Könyve több tucatnyi országban lett bestseller.

Nutland további munkái között szerepelt a Doktorok – az orvostudomány története című könyv, amely 1988-ban jelent meg, a Medicine: The Art of Healing (Orvostudomány: A gyógyítás művészete) 1992-ből és a The Wisdom of the Body (A test bölcsessége) 1997-ből.

Sebészetet és orvostörténetet oktatott a Yale Egyetemen, több tudományos folyóirat szerkesztője, rovatvezetője is volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.