Nagyvilág

Kilenc évre ítélték Sanadert

A Zágráb megyei bíróság kilenc év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát kormányfőt egy újabb korrupciós ügyben kedden.

A két éve kezdődött, Fimi Media néven elhíresült ügyben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt “feketekasszájában” kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint Sanader és négy tettestársa összesen 70 millió kuna (2,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el. A volt kormányfőt 15 millió, az ügyben szintén elmarasztalt HDZ-t pedig 24 millió kuna visszafizetésére, valamint 5 millió kunás pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott a HDZ korábbi pénztárosa, főkönyvelője és a Fimi Media cég tulajdonosa is, míg egy volt kormányszóvivőre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

Sanader és Ratko Macek volt kormányszóvivő kivételével a vádlottak bűnösnek vallották magukat a perben.

Sanadert egy másik, összevont korrupciós ügyben korábban – szintén nem jogerősen – tízéves börtönbüntetésre ítélték. Ezen ügy egyik vádpontja szerint a volt kormányfő a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari társaság felett. A Mol tagadja, hogy megvesztegette volna Sanadert.

A HDZ-s politikus ellen – aki 2003 és 2009 között volt Horvátország miniszterelnöke – más büntetőeljárások is folynak. Hivatali ideje alatt gyakran téma volt a horvát sajtóban, hogy a politikus viszonylag szerény hivatalos fizetéséből hogyan engedheti meg magának, hogy drága luxuskarórákat hordjon és értékes műgyűjteményt tartson fent. Egy tavalyi meghallgatáson Sanader azt állította, hogy magánvagyonát legális úton, Ausztriában szerezte, de ezt a zágrábi bíróság a keddi ítélet alapján nem találta megalapozottnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik