Nagyvilág

Sanader Ausztriában gazdagodott meg

A korrupcióval vádolt volt horvát miniszterelnök kedden az ellene folyó egyik eljárásban az utolsó szó jogán azt állította: vagyonához legális úton, mégpedig Ausztriában jutott hozzá.

Diákként ment, újságíró lett, majd hittanoktató

Sanader a zágrábi megyei bíróság előtt közölte: mintegy kétmillió eurót keresett Ausztriában, ahol 13 éven át élt. A politikus 1975-ben, diákként érkezett Innsbruckba, ahol állítása szerint először sporttudósítóként dolgozott az 1976-os téli olimpia alatt. Később hittanoktatóként kapott állást, majd egy médiacég élén, végül pedig egy kereskedelmi és egy építőipari vállalkozáson keresztül tett szert vagyonára. A kétmillió eurót állítólag egy osztrák bankszámlán tárolta, amelyet 2000-ben apósának nevére íratott át.

A politikust kedden a Fimi Media néven elhíresült perben hallgatták meg, amelyben őt és vádlott-társait azzal vádolják, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) “fekete kasszájában” kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

Aktfotókat is értékesíthetett

Az ügyészek a perben hatalommal való visszaéléssel és bűnszervezet kiépítésével vádolják Ivo Sanadert, aki 2003 és 2009 között volt Horvátország kormányfője. Sanader miniszterelnöksége alatt gyakran téma volt a horvát sajtóban, hogy a politikus viszonylag szerény hivatalos fizetéséből hogyan engedheti meg magának, hogy drága luxuskarórákat hordjon és értékes műgyűjteményt tartson fent.

A keddi vallomással kapcsolatban az is nagy érdeklődést keltett, hogy az említett osztrák médiacég, a Mayer Press vezéreként Sanader többek között aktfotók értékesítésével is foglalkozott.

A magyarok inkább emiatt ismerhetik

A politikus ellen több másik korrupciós eljárás is folyik, amelyek közül az egyikben 10 év szabadságvesztésre ítélték. Ezen ügy egyik vádpontja szerint Ivo Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró (2,96 milliárd forint) kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari társaság felett.

Ez utóbbi ügy a közelmúltban feszültséget okozott Magyarország és Horvátország között is, mivel a horvát szervezett bűnözés és korrupcióellenes ügyészség (USKOK) elrendelte Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató előzetes letartóztatását, és nemzetközi körözést adott ki ellene. A Mol visszautasította a vádakat.

Orbán Viktor kedden egy színpadon jelent meg a Mol-vezérrel – aki egy vegyi üzem alapkövét tette le – először azóta, Hernádi felkerült az Interpol körözési listájára. A miniszterelnök azt mondta az ügyre utalva, hogy a “magyar kormánynak az a kötelessége, hogy a magyar emberek munkáját megvédje”.

http://24.hu/belfold/2013/10/15/egy-szinpadon-orban-es-hernadi/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik