Nagyvilág

Janukovics: Visszatérek

Az Oroszországba menekült ukrán vezető Ukrajna legitim elnökének és a fegyveres erők főparancsnokának tartja magát - derült ki keddi sajtótájékoztatóján. Az őt leváltókat polgárháború kirobbantásával vádolja.

Viktor Janukovics leváltott ukrán államfő a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban olvasta fel állásfoglalását, hogy továbbra is Ukrajna legitim elnökének és a fegyveres erők főparancsnokának tartja magát, míg a május végére kitűzött ukrán elnökválasztást törvénytelennek nevezte – írja az MTI.

Janukovics azzal vádolta a kijevi vezetést, hogy polgárháborút próbál kirobbantani Ukrajnában. Közölte azt is, hogy terrorcselekményeket kíséreltek meg ellene. Bejelentette azt is, hogy hamarosan visszatér Kijevbe. Szerinte Ukrajnát a szélsőséges nacionalista és fasiszta erők fenyegetik.

Nem sokkal ezután a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város függetlenségéről fogadtak el nyilatkozatot a  dél-ukrajnai terület törvényhozása és a város vezetése.

Kijevben pedig a Nemzeti Gárda felállításáról, és az önkéntesek “részleges” mozgósításáról hozott döntést az ukrán nemzetbiztonsági tanács. Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök pedig arra kérte a törvényhozást, hogy támogassa a testület döntését. Szerinte a Nemzeti Gárda a belügyi alakulatok katonáiból jönne létre, hogy – mint fogalmazott – megvédje az országot és a polgárokat a bűnözőktől, a külső és belső agressziótól.

„Állítsátok le a vérengzést!”

Janukovics szavai „polgárháborút próbálnak kirobbantani” az idősebb olvasóknak eszébe juttathatja, amikor 1989. december 22-én a romániai köztévében Militaru tábornok felhívást olvasott fel, s itt elhangzott az „Állítsátok le a vérengzést!” mondat is, jóllehet addig nem történtek atrocitások. Ez volt ugyanis a jelszó, amely megadta az engedélyt a belügyes erőknek, illetve a külföldi zsoldosoknak a vérengzés elindítására. (Ceausescu védelmére öt Hezbollah-zsoldos érkezett amúgy az országba). Reméljük, Janukovics vészjósló szavai nem takarnak semmilyen rejtett parancsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik