Nagyvilág

Már soroznak Ukrajnában

Megkezdték a fegyveres erőkben alkalmazható képzettséggel rendelkező hadköteles férfiak behívását az ukrán hadseregbe Lemberg (Lviv) megyében – közölte hétfőn Olekszandr Poronyuk alezredes, az ukrán haderő nyugati műveleti parancsnokságának sajtószóvivője.

A zik.ua lembergi hírportál érdeklődésére, miszerint a nyugat-ukrajnai megyében hadköteles férfiak címére katonai behívók érkeznek azzal, hogy úti csomaggal jelenjenek meg a megjelölt gyűjtőhelyen, a sajtótiszt elmondta: az Ukrajnát érő külső katonai fenyegetés miatt vált szükségessé a hadkötelesek behívása a fegyveres erők kötelékébe, ami Lemberg megyét is érinti.

„Valóban kapnak behívót a hadkötelesek, de elsősorban azok, akik katonaviseltek, azaz korábban szolgáltak a fegyveres erőknél, rendelkeznek katonai tapasztalattal, és – ami a legfontosabb – olyan szakmai képzettségük van, amiből hiány van a hadseregben” – tette hozzá, megjegyezve, hogy jelenleg folyik az ilyen jellegű humán erőforrásnak a felmérése, hogy szükség esetén azt a haza védelmére lehessen hasznosítani.

Az alezredes azt is elmondta, hogy a behívottakat besorozzák a hadseregbe, majd különböző katonai egységekbe irányítják őket, ahol harci és egyéb kiképzést kapnak, és felkészülnek a szolgálatra. Arra a kérdésre, hogy a Lemberg megyében behívottakat átvezényelhetik-e Ukrajna más régióiba, Poronyuk kifejtette: a hadsereg az egész országot lefedő rendszer, “a katonának oda kell mennie, ahová a haza küldi”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik