Nagyvilág

A prostituáltak oldalára áll az Európai Parlament

Az Európai Parlament plenáris ülése új irányt jelöl ki, amely szerint az európai országoknak nem a prostituáltakat, hanem a vendégeiket kellene büntetniük – írja a Népszabadság.

Néhány észak-európai államban, amint Svédország, Norvégia vagy Izland már eddig arra sújtott le a törvény szigora, aki fizet a szexuális szolgáltatásokért. Az EP-képviselők most azzal érvelnek, hogy az „északi modellt” időközben máshol is bevezették – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Franciaországban például tavaly decemberben fogadták el a jogszabályt, amely először 1500 eurós (közel félmillió forintos) pénzbírsággal bünteti a klienseket, másodszor – visszaesőként – már a duplájával. Csakhogy Európa-szerte heves vitákhoz vezet a prostitúció szabályozása, és mindenki a saját elképzelését védi. A liberálisabb „holland modell” a teljes legalizálást választotta, és ezt az utat követi Németország is. Igaz, Mary Honeyball szerint a holland és a német rendszer „katasztrofálisnak bizonyult”, és Németországban most újragondolják a túlzottan engedékeny törvénykezést.

Egyértelműen a svéd modell felé haladunk – bizakodott a szocialista EP-képviselőnő. Másként látja a helyzetet Luca Stevenson, a Nemzetközi Bizottság az Európai Szexmunkások Jogaiért koordinátora, aki szerint az ügyfelek büntetése nem segít visszaszorítani a prostitúciót és az emberkereskedelmet, sőt kimondottan veszélyes a szexmunkásokra nézve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik