Nagyvilág

Az EU-ban a szocialisták nyernének

Nálunk a Fidesz-KDNP kapná a voksok csaknem felét.

Ha most lennének az európai parlamenti (EP-) választások, uniós szinten orrhosszal a szocialisták nyernének a jobbközép Európai Néppárt előtt – derül ki a szerdán közzétett első összesített kutatási eredményekből.

A felmérés azt összegzi, hogy az EP jelenlegi frakciói hogyan szerepelnének, és ez alapján arra az eredményre jutott, hogy a balközép Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportja lenne a legnagyobb 221 mandátummal a jelenlegi 194 helyett, míg a néppárti frakció a mostani 275-ről 202 fősre zsugorodna össze.

A felmérés emellett a rendszerkritikus, euroszkeptikus vagy egyenesen unióellenes politikai erők erősödését jelzi a radikális baloldaltól egészen a jobbszélig. Hozzáteszi ugyanakkor az elemzés, miszerint nem zárható ki, hogy új frakció is alakul, például a francia, a holland, az osztrák, a flamand, az olasz és a svéd szélsőjobb jelöltjeiből, ha sikerül megfelelniük a frakcióalakítás követelményeinek, vagyis közös nevezőre tud jutni legalább hét tagállamból minimum 25 EP-képviselő. Ebben az esetben a néppárttól jobbra négy frakcióban is ülhetnek még politikusok. Az új radikális frakció mellett a függetlenek soraiban, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európája frakciójában. A pillanatnyi erőviszony alapján jelentős erősödést könyvelhet el a radikális baloldal is, amely 35-ről 56-ra növelhetné képviselői számát.

A zöldek és a liberálisok nem állnak túl jól

Az elemzés szerint a jobb- és a balszél erősödése afféle “nagykoalíciós” politizálásra kényszerítheti a centrista pártokat, és ez már az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor megmutatkozhat. Egy jelentős euroszkeptikus, populista tömb kialakulása az EU politikájára is nagyobb hatással lehet, ezek az erők ugyanis várhatóan elleneznék a gazdasági és monetáris unió elmélyítését, az uniós polgárok teljes mozgásszabadságát és az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezményt.

A felmérés összesített eredménye szerint mind a liberálisok, mind a zöldek frakciója zsugorodna. A zöldek a mostani 58 helyett 44 mandátumot szereznének, a liberálisok pedig 85 helyett 64 képviselői helyhez jutnának az új strasbourgi patkóban.

A tagállamokra lebontott felmérés alapján az Ipsos, a Tárki és a Medián január 9. és 29. között rögzített adatai szerint Magyarországon az Európai Néppárthoz tartozó Fidesz-KDNP a voksok 48 százalékát kapná, és ezzel 10 képviselőt küldhetne az uniós parlamentbe. Az MSZP 20 százalékos eredménnyel 4 mandátumot szerezne. A Jobbik a voksok 12 százalékát kapná, és három képviselői helyhez juthatna. Ezen kívül pedig a Demokratikus Koalíció kapna még 6, az Együtt 2014 pedig 5,7 százalékot, amivel 2-2 képviselőt küldhetnének Strasbourgba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik