Nagyvilág

Zászlóháború folyik a donyecki hivatalért

Míg szerdán egyszer már kiürítették a megyei közigazgatási hivatalt és kitűzték az ukrán zászlót, csütörtökön a rendőrség ismét megtisztította az oroszbarát tüntetőktől.

A rendőrök hetven oroszbarát tüntetőt őrizetbe vettek Donyeckben, de az épület “ostromát” korábban “hivatalosan” bejelentő Pavlo Hubarjov a Facebook-oldalán található közlések szerint ő nincs az őrizetbe vettek között. Korábban egyes ukrán hírportálok a rendőrségre hivatkozva azt jelentették, hogy őt is elfogták.

Népszavazást akarnak

Hubarjov szerdán “hivatalosan bejelentette a Donyeck megyei állami közigazgatási hivatal ostromát”. Előtte közölte: népszavazást akarnak Donyeck megye státusáról és követelte, hogy őt nevezzék ki kormányzónak. Az állította, hogy az általa felállított “önvédelmi erők” elengedhetetlenek a város és a megye lakóinak védelméhez, és illegitimnek nevezte a kijevi hatalmat.

Az épületben jelenleg a rendvédelmi erők tagjai tartózkodnak – jelentette a joinfo.ua.

Szerdán több száz oroszbarát tüntető másodszor is megszállta a megyei állami közigazgatás előzőleg bombariadóra hivatkozva kiürített épületét, s népszavazás kiírását követelte a többségében orosz ajkú kelet-ukrajnai Donyeck megye jogállásáról.

Verekedés is volt

A tüntetők behatoltak a tanácsterembe és a megyei kormányzó hivatalába, ahol orosz zászlót állítottak fel. Ezután több tüntető elindult a Lenin térre, ahol Ukrajna területi egységének megőrzésért tartottak egy másik tüntetést. A megmozdulás után a téren verekedés tört ki, az összetűzésben az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint hét ember megsérült.

Az épületfoglalás ügyében már eljárást indítottak a hatóságok, a nyomozással az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei nyomozó osztályát bízták meg. Az SZBU eljárást indított “Ukrajna területi épségének megsértése” miatt is az ügyben – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik